Medzinárodná púť do Medjugorja

Vďaka Božej prozreteľnosti sme mohli v dňoch 13. – 19. augusta  2014 prežiť na púti v Medžugorii milostivý čas, v ktorom sa napĺňalo Ezechielovo proroctvo: „Vezmem vás z pomedzi národov a zhromaždím vás zo všetkých krajín. Dám vám nové srdce a vložím do vás nového ducha“ Ezechiel 36, 24.26

Na túto medzinárodnú púť prijalo pozvanie 56 sestier uršulínok z Čiech, Francúzska, Chorvátska, Maďarska, Poľska a zo Slovenska, aby sme spoločne „posilnené a premenené Duchom Svätým, prehlbovali náš vzťah k Pánu Ježišovi a medzi nami navzájom“,  ako nás vyzýva naša Generálna kapitula 2013.

Počas týchto dní nám obetavo slúžili traja kňazi, mnohí dobrovoľníci a sprievodkyňa Majka Lieskovanová. Cez lásku a svedectvo radostnej a veľkodušnej služby našich hostiteľov, Patrika a Nancy Latta, a dobrovoľníkov, ktorí nám v ich dome slúžili, sme mohli pocítiť LÁSKU nášho Boha.

Po celý čas sme zažívali prítomnosť a pôsobenie Ducha Svätého, ktorý nás zjednocoval v jednu veľkú „komunitu viery“, v ktorej padali jazykové, či vekové bariéry a ktorá sa jednomyseľne spájala v modlitbe za celý Inštitút a v mene celého Inštitútu.

Na začiatku našej púte si každá sestra vytiahla provinciu, za ktorú a v mene ktorej sa po celý čas modlila. Či to bolo počas spoločnej liturgie hodín, pri ruženci, krížovej ceste, adorácii alebo počas sv. omše. Príležitostí  na prednášanie prosieb za potreby jednotlivých provincií nášho Inštitútu bolo mnoho. Samozrejme okrem toho si každá z nás v srdci niesla aj svoje osobné úmysly. Svätí patróni, ktorí si nás vybrali, nám určite pomáhali svojim príhovorom v nebi.

Poznali sme, že každého z nás Matka Božia pozýva k osobnému obráteniu, ktorého prvým krokom je svätá spoveď. Ďalšími prostriedkami na tejto ceste obrátenia sú Eucharistia, Sväté písmo, modlitba sv. ruženca a pôst. Našou úlohou nie je obracať druhých, svoje spolusestry, kňazov, iných ľudí, ale máme začať od seba a vedome na tom pracovať… Cez svedectvo ľudí, našich hostiteľov Patrika a Nancy Latta, chlapcov z Komunity Cenacolo a mnohých ďalších sme videli, že ak sa otvoríme Bohu, LÁSKE, tak je schopný urobiť veľké veci v našich životoch.

Keď semienko sadia do zeme, nikdy neuvidí, ako vyzerá kvet, ktorý z neho vyrastie. Ani kvet nevidí semienko, z ktorého vyrástol. My sme však mali veľkú milosť vidieť plody, ktoré prináša pôsobenie nás sestier uršulínok vo svete. Na tomto mieste modlitby sme stretli učiteľov z našich škôl, rodiny s našimi žiakmi. Vďaka seminaristovi Michaelovi, bývalému žiakovi našich sestier z New Yorku sme prežívali zvlášť ich spojenie v Duchu. Pani Milona princezná z rodu Habsburgovcov zo Švajčiarska veľmi túžila stretnúť naše sestry z Francúzska. Prekvapujúce pre nás všetky bolo, keď sme sa dozvedeli, že vďaka starým rodičom Miloninho manžela sa začal proces blahorečenia Márie od Vtelenia v Tours. Naša radosť zo dňa na deň vzrastala, keď sme videli znamenia Božej lásky k nám uršulínkam.

Na tomto mieste by sme sa chceli poďakovať Bohu za všetky milosti, ktorými nás obdaroval, Matke Cecílii Wang za to, že sme mohli spoločne putovať a modliť sa v Medjugorii v mene celého Inštitútu, sr. Kataríne Šimalčíkovej a Majke Lieskovanovej za všetky obety a námahy spojené s organizáciou, naším kňazom a dobrovoľníkom za obetavú službu a každej sestre za to, že prijala pozvanie Matky Božej. Veríme, že naše putovanie prinesie ovocie Ducha Svätého každej sestre v každej provincii nášho Inštitútu.

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Odkrytie Božieho pohľadu a umenie prázdnych rúk

Sestry uršulínky nedávno privítali sr. Veroniku Baráthovú, aby viedla duchovnú obnovu zameranú na identitu ženy a hľadanie Božieho pohľadu na každodenné situácie v zasvätenom živote. Sr. Veronika Baráthová, sa venovala téme “Žena v zasvätenom živote”, kde zdôraznila význam vzťahu s Ježišom a jeho premieňajúci vplyv na všetky ostatné vzťahy.

Čítať viac »

STRETNUTIE REHOĽNÍKOV O UMELEJ INTELIGENCII: AI GETTIN GREADY FOR THE AGE OF AI

V Bratislave sa uskutočnilo pútavé stretnutie rehoľníkov zorganizované sestrami uršulínkami, ktoré sa venovalo téme umelej inteligencie (AI). Viac ako 30 účastníkov sa zišlo, aby sa naučili viac o AI od Martina Krčka, experta na túto oblasť. Prednášky zahŕňali dôležité aspekty ako prečo je AI dôležitá, jej základné fungovanie a možnosti využitia.

Čítať viac »

Návšteva apoštolského nuncia

Uršulínsky kláštor bol prvým sídlom apoštolskej nunciatúry po vyhlásení vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993.
Túto spätosť spojenú s príležitosťou oslavy sviatku Loretánskej Panny Márie v nedeľu 10.12.2023 sme využili k tomu, aby sme pozvali na návštevu súčasného apoštolského nuncia na Slovensku.

Čítať viac »

Uršulínka v slume

Sestra Kevina Ekal, OSU pracuje v druhom najväčšom slume na svete
Naše školy v Trnave spolu s komunitou sestier uršulínok sa rozhodli podporiť prácu sestry Keviny Ekal, OSU v Keni, Nairobi.
Vďaka štedrosti žiakov a rodičov, námahám učiteľov sa v misijnej aktivite „misijný koláč“ s podporou sestier podarilo vyzbierať 2000€ pre prácu sestry Keviny v slume.

Čítať viac »