Národné stretnutie mládeže P15

Na prelome letných mesiacov, 31. júla – 2. augusta 2015, sa konalo druhé Národné stretnutie mládeže na Slovensku P15 v Poprade. Mladí sa naň pripravovali 10 mesiacov vopred vďaka katechézam a aktivitám v rámci Čistého roka.

Do krásneho mesta pod Tatrami sme sa vybrali hľadať a odkrývať POKLAD spolu so žiakmi z našich škôl. Potešila nás prítomnosť otcov biskupov, ich príhovory, krížová cesta s o. biskupom Jozefom Haľkom, nádherný sprievodný program, plný tanca, hudby, svedectiev.

Mladí, ktorí k nám zavítali v rámci EXPO povolaní, sa snažili dopátrať k nášmu POKLADU ukrytému v truhlici. Najskôr však museli vyloviť správny kľúč na dne bazéna a rozlúštiť SMSku.

Spoznali, že tým najväčším pokladom pre nás je Ježiš Kristus, s ktorým túžime prežívať to najdôvernejšie spojenie, snúbenecký vzťah skrze Božie slovo, Eucharistiu, sviatostný život. Tento náš snúbenecký vzťah s Kristom je prameňom, z ktorého vyviera sesterstvo v komunitách a materstvo v apoštoláte (v školách, farnostiach, internátoch, centrách voľného času…). 

Snúbenectvo, materstvo, sesterstvo – SMS – sme zhmotnili do tvaru zápalkovej krabičky, žltej farby (aby pripomínala vzácnu zlatú tehličku – poklad), ktorú si spolu s Božím slovom odniesli naši návštevníci. Tí najrýchlejší si odniesli aj „mobil“ na odosielanie „správ“ – úmyslov, za ktoré sa modlíme v našich komunitách. Zápalky a Božie slovo bolo výzvou Svätého Otca a poslaním pre mladých, aby zapálili a prebudili tento svet LÁSKOU.

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Odkrytie Božieho pohľadu a umenie prázdnych rúk

Sestry uršulínky nedávno privítali sr. Veroniku Baráthovú, aby viedla duchovnú obnovu zameranú na identitu ženy a hľadanie Božieho pohľadu na každodenné situácie v zasvätenom živote. Sr. Veronika Baráthová, sa venovala téme “Žena v zasvätenom živote”, kde zdôraznila význam vzťahu s Ježišom a jeho premieňajúci vplyv na všetky ostatné vzťahy.

Čítať viac »

STRETNUTIE REHOĽNÍKOV O UMELEJ INTELIGENCII: AI GETTIN GREADY FOR THE AGE OF AI

V Bratislave sa uskutočnilo pútavé stretnutie rehoľníkov zorganizované sestrami uršulínkami, ktoré sa venovalo téme umelej inteligencie (AI). Viac ako 30 účastníkov sa zišlo, aby sa naučili viac o AI od Martina Krčka, experta na túto oblasť. Prednášky zahŕňali dôležité aspekty ako prečo je AI dôležitá, jej základné fungovanie a možnosti využitia.

Čítať viac »

Návšteva apoštolského nuncia

Uršulínsky kláštor bol prvým sídlom apoštolskej nunciatúry po vyhlásení vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993.
Túto spätosť spojenú s príležitosťou oslavy sviatku Loretánskej Panny Márie v nedeľu 10.12.2023 sme využili k tomu, aby sme pozvali na návštevu súčasného apoštolského nuncia na Slovensku.

Čítať viac »

Uršulínka v slume

Sestra Kevina Ekal, OSU pracuje v druhom najväčšom slume na svete
Naše školy v Trnave spolu s komunitou sestier uršulínok sa rozhodli podporiť prácu sestry Keviny Ekal, OSU v Keni, Nairobi.
Vďaka štedrosti žiakov a rodičov, námahám učiteľov sa v misijnej aktivite „misijný koláč“ s podporou sestier podarilo vyzbierať 2000€ pre prácu sestry Keviny v slume.

Čítať viac »