Pápež František uršulínkam

Pápež František prijal vo Vatikáne vo štvrtok 3. októbra rehoľníčky Rímskej únie Rádu sv. Uršule pri príležitosti ich generálnej kapituly. Približne 90 uršulínok prišlo na stretnutie so Svätým Otcom, aby ho pozdravili a vypočuli si jeho povzbudenie pri plnení ich poslania, ktorým je výchova v rozmanitých formách so zreteľom na evanjelizáciu.

Sestry uršulínky si pre svoje zhromaždenie zvolil tému „Globálne spoločenstvo, poďme smerom k novému životu“. Pápež začal svoj príhovor poukázaním na túto tému ich generálnej kapituly, zvlášť na spojenie slov „spoločenstvo“ a „globálne“ napriek tomu, že spoločenstvo sa zväčša spája s určitým vymedzeným prostredím, a nie s globálnosťou.

Vnímavosť na celosvetové problémy

„Zdá sa, že tieto dva pojmy nie sú určené na to, aby stáli vedľa seba, a predsa, takáto je realita, v ktorej žijeme a s ktorou sa musíme vysporiadať. Sme v dobe s čoraz väčším vzájomným prepojením a národy sa už stali súčasťou určitého „globálneho spoločenstva“. Všetci sa nachádzame bližšie k veľkým výzvam, ktorým musíme čeliť. Dnes už nikto nemôže povedať: „Toto sa ma netýka“.

Ochrana ľudských práv, výdobytky slobody myslenia a náboženskej slobody, evanjelizácia vzdialených i blízkych – počnúc od seba samých –, sociálna spravodlivosť, ochrana životného prostredia a spoločné úsilie o trvalo udržateľný rozvoj, o príchod humanistického hospodárstva, o politiku, ktorá je skutočne v službe človeku, to nie sú „problémy tých druhých“, ale sú to naše problémy, sú to moje problémy; už sa netýkajú iba jedného národa či krajiny, ale celého sveta.

Napríklad vypaľovanie v Amazónii nie je len problémom tohto regiónu, je to svetový problém; fenomén migrácie sa netýka iba niektorých štátov, ale medzinárodného spoločenstva; a tak ďalej.

K druhej časti témy „Poďme smerom k novému životu“ Svätý Otec pripomenul sestrám uršulínkam ich zakladateľku sv. Angelu Merici, ktorá hovorievala: „Dávajte životu novosť“. Pápež položil do pléna otázku: Ako sa to dá? A ponúkol aj odpoveď:

„Je to možné, keď otvoríme dvere Kristovi a budeme ho napodobňovať v láske, čiže v tom, ako sa stáva blížnym každému mužovi a žene každého jazyka, ľudu a národa s veľkým rešpektom k odlišnosti druhých, či už kultúrnej alebo náboženskej.“

Vychovávateľské poslanie: učiť kriticky myslieť

Pápež František ich povzbudil v misionárskom poslaní, ktoré dostali od Boha v ich zakladateľke. Zdôraznil, že jeho plnenie spočíva v dôslednosti životného svedectva:

„Vy, drahé sestry, ste pozvané, aby ste vydávali toto svedectvo ako verné dcéry sv. Angely Merici, nachádzajúc obnovenú inšpiráciu v jej charizme, aby ste odpovedali na smäd tohto sveta, ktorý je v konečnom dôsledku smädný po Kristovi a smädí po jeho milosrdenstve.

V tejto súvislosti by som vás rád povzbudil, aby ste s nadšením pokračovali vo svojej vychovávateľskej úlohe, najmä v čase, keď sú mladí ľudia zahltení obrovským množstvom informácií a dezorientovaní rýchlosťou, s akou sa šíria. V dôsledku toho je nevyhnutné ponúknuť také vzdelávanie, ktoré učí kriticky myslieť, rozoznávať klady a zápory prostriedkov, ktoré používame, a ktoré vie naznačiť mladým ľuďom cestu hodnotového dozrievania.

Dobre viete, že skutočný ľudský rast v povedomí hodnôt je možný iba prepojením vzdelávania s ohlasovaním Evanjelia. Deje sa to hlavne prostredníctvom osobného svedectva, a preto vás pozývam, aby ste starostlivo dbali o duchovný život.”

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Odkrytie Božieho pohľadu a umenie prázdnych rúk

Sestry uršulínky nedávno privítali sr. Veroniku Baráthovú, aby viedla duchovnú obnovu zameranú na identitu ženy a hľadanie Božieho pohľadu na každodenné situácie v zasvätenom živote. Sr. Veronika Baráthová, sa venovala téme “Žena v zasvätenom živote”, kde zdôraznila význam vzťahu s Ježišom a jeho premieňajúci vplyv na všetky ostatné vzťahy.

Čítať viac »

STRETNUTIE REHOĽNÍKOV O UMELEJ INTELIGENCII: AI GETTIN GREADY FOR THE AGE OF AI

V Bratislave sa uskutočnilo pútavé stretnutie rehoľníkov zorganizované sestrami uršulínkami, ktoré sa venovalo téme umelej inteligencie (AI). Viac ako 30 účastníkov sa zišlo, aby sa naučili viac o AI od Martina Krčka, experta na túto oblasť. Prednášky zahŕňali dôležité aspekty ako prečo je AI dôležitá, jej základné fungovanie a možnosti využitia.

Čítať viac »

Návšteva apoštolského nuncia

Uršulínsky kláštor bol prvým sídlom apoštolskej nunciatúry po vyhlásení vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993.
Túto spätosť spojenú s príležitosťou oslavy sviatku Loretánskej Panny Márie v nedeľu 10.12.2023 sme využili k tomu, aby sme pozvali na návštevu súčasného apoštolského nuncia na Slovensku.

Čítať viac »

Uršulínka v slume

Sestra Kevina Ekal, OSU pracuje v druhom najväčšom slume na svete
Naše školy v Trnave spolu s komunitou sestier uršulínok sa rozhodli podporiť prácu sestry Keviny Ekal, OSU v Keni, Nairobi.
Vďaka štedrosti žiakov a rodičov, námahám učiteľov sa v misijnej aktivite „misijný koláč“ s podporou sestier podarilo vyzbierať 2000€ pre prácu sestry Keviny v slume.

Čítať viac »