Sviatok Sv. Márie od Vtelenia

Dcéra, sestra, manželka, matka, vdova, businesswoman, 
rehoľníčka, uršulínka, misionárka, mystička, 
matka Kanady…

Tieto všetky slová vystihujú našu svätú Máriu od Vtelenia, prvú ženu, rehoľníčku, ktorá preplávala Antlantik a prišla do Kanady, aby tam naplnila Božiu vôľu a svoje poslanie. Jej sviatok oslavujeme 30. apríla, kedy si pripomíname jej narodenie sa pre nebo. 

Nech nás zopár myšlienok z jej života inšpiruje a povzbudzuje v našom živote.

SVäTOREČENIE

Vo štvrtok 3. apríla 2014 nastal dlho očakávaný okamih, kedy Svätý Otec František podpísal dekrét, ktorým vyhlásil za svätú jednu z dcér svätej Angely Merici – uršulínku Máriu od Vtelenia Guyart. Oddávna bola pokladaná za matku Cirkvi v Novom Francúzku, ako sa v 17. storočí nazývala Kanada. Dôležitosť Márie od Vtelenia  pre ľud Kanady vyjadruje aj to, že jej socha je umiestnená spolu s významnými mužmi Kanady na budove parlamentu v Quebecu.

Je požehnaním, že je svätorečená práve v tejto dobe, pretože ponúka úžasnú spiritualitu jednoty činnosti a spojenia s Bohom. Táto nesmierne aktívna žena je vo svete pokladaná za jednu z najväčších mystičiek. Nech nám jej príhovor pomáha denne žiť naplno evanjelium činorodou láskou k Bohu i našim bratom a sestrám.

ZO ŽIVOTA SV. MÁRIE OD VTELENIA

Narodila sa v roku 1599 vo francúzskom meste Tours. Od svojich šiestich rokov bývala v tieni farského kostola a tam prežila detstvo a mladosť. Už tu začal jej mystický život. Ako sedemnásťročnú ju rodičia vydali za Klaudia Martina, vedúceho továrne na hodváb. Po dvoch rokoch šťastného manželstva sa stala vdovou a so šesťmesačným synom Klaudiom sa presťahovala k švagrovi, obchodníkovi. Keďže bola aktívnou a veľmi šikovnou ženou, švagor jej čoskoro zveril starostlivosť o celú firmu. Veľmi náročná práca s obchodníkmi a drsnými námorníkmi ju neodvádzala od jej hlbokého prežívania Božej prítomnosti.

Túžba po rehoľnom živote, ktorú pociťovala už od skorej mladosti, ju priťahovala k uršulínkam. Vstúpila k nim v roku 1631 po tom, čo svojho syna, v tom čase pokladaného za dospelého, zverila svojej sestre.

Prežívala súčasne hlboké mystické zážitky i neodolateľnú túžbu po misiách. Láska k Bohu a vrúcna túžba ohlasovať evanjelium ju v duchu hnala do najvzdialenejších kútov sveta. Počas jedného mystického videnia pochopila, že Boh ju volá do Kanady, kde sa práve zakladali prvé francúzske osady.

V roku 1639 spolu s ďalšími spoločníčkami po trojmesačnej neuveriteľne náročnej plavbe pristála v Quebecu. Po vylodení pobozkala zem, na ktorú ju Boh povolal. Počas troch rokov vo veľmi biednych podmienkach znášala zvlášť v zime kruté kanadské podnebie. Vo svojich štyridsiatich rokoch sa pustila do učenia jazyka Indiánov a pripravila im slovníky a katechizmus.

V roku 1650 požiar zničil murovaný kláštor postavený v roku 1642. K tejto absolútnej biede sa pridali strašné nájazdy Irokézov. Vedená Bohom začala Mária rekonštrukciu kláštora z ničoho. Súčasne posilňovala svoje rodáčky, ktoré sa vydali na cestu späť.

Zo svojich mystických zjavení čerpala silu potrebnú na uskutočnenie poslania. Uprostred krížov tak prispela k založeniu Cirkvi v Kanade medzi Indiánmi a osadníkmi.

Vyčerpaná nadľudskou prácou a strávená službou Bohu zomrela 30. apríla 1672. Jej telo je pochované v kaplnke kláštora v Quebecu.

Zanechala množstvo spisov, zvlášť obrovskú korešpondenciu, vlastný životopis, ktorý napísala na žiadosť svojho spovedníka a jej syna, ktorý neskôr vstúpil k benediktínom. Jej myšlienky sú stále aktuálne i dnes, pre človeka dnešnej doby, pre každého, kto túži žiť hodnoverne evanjelium. Mária od Vtelenia bola veľmi aktívna, vzorná manželka, matka, vdova, takmer riaditeľka továrne v prístave, často spolupracovala so správcami krajiny, bola literárne nesmierne plodná, svojou priamou i nepriamou činnosťou vychovávala dievčatá, ženy i rodičov.

CITÁTY SV. MÁRIE OD VTELENIA

Nedá sa vysvetliť ani predstaviť pokoj, ktorý pocítime, keď sa úplne odovzdáme Bohu.

Nikdy by sme neboli pokorní, keby sme necítili svoje slabosti.

Niet kratšej cesty k dokonalosti vo vnútornom živote než zanechať všetky úvahy nielen o tom, čo nám môže spôsobiť utrpenie, ale aj o tom všetkom, čo nevedie k Bohu ani ku konaniu čností.

Usilujte sa len o to, aby ste poslúchali Boha, so slastnou dôverou sa odovzdávajte jeho vedeniu a v pokoji srdca očakávajte, aké zámery bude mať s vami jeho Prozreteľnosť.

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Odkrytie Božieho pohľadu a umenie prázdnych rúk

Sestry uršulínky nedávno privítali sr. Veroniku Baráthovú, aby viedla duchovnú obnovu zameranú na identitu ženy a hľadanie Božieho pohľadu na každodenné situácie v zasvätenom živote. Sr. Veronika Baráthová, sa venovala téme “Žena v zasvätenom živote”, kde zdôraznila význam vzťahu s Ježišom a jeho premieňajúci vplyv na všetky ostatné vzťahy.

Čítať viac »

STRETNUTIE REHOĽNÍKOV O UMELEJ INTELIGENCII: AI GETTIN GREADY FOR THE AGE OF AI

V Bratislave sa uskutočnilo pútavé stretnutie rehoľníkov zorganizované sestrami uršulínkami, ktoré sa venovalo téme umelej inteligencie (AI). Viac ako 30 účastníkov sa zišlo, aby sa naučili viac o AI od Martina Krčka, experta na túto oblasť. Prednášky zahŕňali dôležité aspekty ako prečo je AI dôležitá, jej základné fungovanie a možnosti využitia.

Čítať viac »

Návšteva apoštolského nuncia

Uršulínsky kláštor bol prvým sídlom apoštolskej nunciatúry po vyhlásení vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993.
Túto spätosť spojenú s príležitosťou oslavy sviatku Loretánskej Panny Márie v nedeľu 10.12.2023 sme využili k tomu, aby sme pozvali na návštevu súčasného apoštolského nuncia na Slovensku.

Čítať viac »

Uršulínka v slume

Sestra Kevina Ekal, OSU pracuje v druhom najväčšom slume na svete
Naše školy v Trnave spolu s komunitou sestier uršulínok sa rozhodli podporiť prácu sestry Keviny Ekal, OSU v Keni, Nairobi.
Vďaka štedrosti žiakov a rodičov, námahám učiteľov sa v misijnej aktivite „misijný koláč“ s podporou sestier podarilo vyzbierať 2000€ pre prácu sestry Keviny v slume.

Čítať viac »

Stretnutie sestier

Počas jesenných prázdnin sa v komunite v Suchej nad Parnou uskutočnila provinciálna konferencia a tiež mimoriadna provinciálna kapitula. Nakoľko to bola kapitula celej provincie, mali sme príležitosť stretnúť sa takmer všetky a zdieľať naše sesterstvo.

Čítať viac »

Svetové dni mládeže – Lisabon 2023

Dobrodružstvo začína. Aj týmito slovami by sme mohli začať naše zážitky zo Svetových dní mládeže v Lisabone 2023.
Našu skupinu Ursulines Youth Slovakia, teda slovenskú uršulínsku mládež, tvorilo s rôznymi obmenami dovedna 47 členov. A aj vďaka podpore našich sestier a mnohých darcov, sme sa v takomto hojnom počte mohli vydať na našu púť.

Čítať viac »

Rím – Brescia – Desenzano

V utorok večer, netušiac, čo nás všetko čaká, sme sa stretli celá pútnická skupinka v bratislavskom kláštore, aby sme hneď v skorých ranných hodinách mohli odísť do Ríma. Symbolika sa nezaprela hneď na začiatku. Na túto púť sa prihlásilo presne jedenásť dievčat. Presne toľko spoločníčok zobrala so sebou sv. Uršuľa na jej púť. Sprevádzali nás štyri sestry a páter Jakub Garčár (SJ).

Čítať viac »