Svetové uršulínske dni MLÁDEŽE

Dňa 20.7.2016 sa začali Svetové uršulínske dni mládeže (SUDM) v Poľsku. Zapojili sa do nich mladí ľudia z celého sveta, ktorí sú v kontakte so sestrami uršulínkami alebo sú oslovení ich charizmou a chcú sa tiež zúčastniť SDM v Krakove. Program SUDM prebieha v rôznych poľských mestách, kde pôsobia sestry uršulínky (Rybnik, Poznan, Wroclaw, Čenstochova, Naleczow).

V rámci SUDM majú mladí ľudia možnosť sa prehĺbiť v hodnotách, ktoré boli blízke sv. Angele Merici, zakladateľke sestier uršulínok (Božia láska, hodnota človeka, priateľstvo, odpustenie, služba…). Rovnako majú Slováci možnosť zažiť pohostinnosť poľských rodín, ktorí ich prijali do svojich domovov a venovali im svoj čas.

Počas uplynulých dní účastníci SUDM využili svoje talenty a dary pre službu druhým. V menších skupinkách pripravili program (spev, tanec, hudba, pantomíma…), ktorým potešili ľudí z domovov dôchodcov, nemocníc a z centier pre handikepovanych ľudí. Vďaka mladým mohli zažiť atmosféru Svetových dni mládeže, pričom svojim utrpením a modlitbami nemalou mierou prispievajú k duchovnej podpore.

V nasledujúcich dňoch sa účastníci SUDM zapoja do programu Dni prijatia v diecézach. V pondelok 25.7. všetky skupiny pricestovali do Krakova, kde spoločne ukončili SUDM slávnostnou svätou omšou a pripojili sa k státisícom mladých ľudí v rámci Svetových dni mládeže so Svätým Otcom Františkom.

SVEDECTVÁ ÚČASTNÍKOV

„Toľko úžasne dobrosrdečných, otvorených a radosťou naplnených ľudí, či už ste to boli vy, sestry, mladí, alebo domáci, som nikdy a nikde na jednom mieste ešte nezažil. Bolo to veľmi povzbudzujúce, priam až elektrizujúce a výnimočne nákazlivé.“   (Marcel)

“Svetové dni mládeže boli pre mňa jednou z najlepších skúseností v živote, ktorá ovplyvnila môj pohľad na náboženstvo a na vieru v Boha. Veľmi silným zážitkom pre mňa bolo vidieť to neuveriteľné množstvo mladých ľudí z celého sveta v jednom meste, vyznávajúc rovnaké hodnoty, tešiac sa a chváliac Boha. Všade kam sme šli vládla v uliciach spolupatričnosť a blízkosť…Domov som si priniesla určite väčšie nadšenie pre Pána Boha. Bolo tam pre mňa úplne prirodzené chváliť Boha spevom a tancom, hovoriť o ňom. A opäť raz som sa naučila o trochu viac dôverovať Bohu, ktorý všetko zariadil nad moje očakávania.“   (Martinka)

„Svetové a Uršulínske dni sa stali jedným z dôležitých míľnikov, kedy som opäť mohla prehodnotiť, čo už mám za sebou a čo ma ešte len čaká, vnímať veci viac v kontexte viery a prosiť za ľudí, situácie, konkrétne ťažkosti, vyprosovať milosti do nasledujúcich dní pre seba i tých, ktorých si nosím v srdci. Vám, uršulínkam, patrí moja veľká vďaka za všetko, čo ste mne i ďalším vašim slovenským deťom sprostredkovali, že ste to s nami zvládli a boli k nám neustále láskavé a naozaj úprimne hovorím, že som šťastná, že som mohla tento čas stráviť s vami a všetkými ostatnými slovenskými (i neslovenskými) mladými.“   (Lucka)

Ďakujeme všetkým dobrodincom, sponzorom (pečivárne Sedita) za ich podporu, vďaka ktorej sme mohli prežiť spolu s našimi uršulínskymi žiakmi, priateľmi z celého sveta nádherný čas.

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Generálna vizitácia

V sobotu 17. februára 2024 naša Slovenská provincia privítala sr. Agathu Lindu Chandru, OSU a o pár dní aj sr. Benignu Kaniu, OSU. Obe sestry k nám prišli z Ríma, z generalátu, na návštevu.

Čítať viac »

Odkrytie Božieho pohľadu a umenie prázdnych rúk

Sestry uršulínky nedávno privítali sr. Veroniku Baráthovú, aby viedla duchovnú obnovu zameranú na identitu ženy a hľadanie Božieho pohľadu na každodenné situácie v zasvätenom živote. Sr. Veronika Baráthová, sa venovala téme “Žena v zasvätenom živote”, kde zdôraznila význam vzťahu s Ježišom a jeho premieňajúci vplyv na všetky ostatné vzťahy.

Čítať viac »

STRETNUTIE REHOĽNÍKOV O UMELEJ INTELIGENCII: AI GETTIN GREADY FOR THE AGE OF AI

V Bratislave sa uskutočnilo pútavé stretnutie rehoľníkov zorganizované sestrami uršulínkami, ktoré sa venovalo téme umelej inteligencie (AI). Viac ako 30 účastníkov sa zišlo, aby sa naučili viac o AI od Martina Krčka, experta na túto oblasť. Prednášky zahŕňali dôležité aspekty ako prečo je AI dôležitá, jej základné fungovanie a možnosti využitia.

Čítať viac »

Návšteva apoštolského nuncia

Uršulínsky kláštor bol prvým sídlom apoštolskej nunciatúry po vyhlásení vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993.
Túto spätosť spojenú s príležitosťou oslavy sviatku Loretánskej Panny Márie v nedeľu 10.12.2023 sme využili k tomu, aby sme pozvali na návštevu súčasného apoštolského nuncia na Slovensku.

Čítať viac »

Uršulínka v slume

Sestra Kevina Ekal, OSU pracuje v druhom najväčšom slume na svete
Naše školy v Trnave spolu s komunitou sestier uršulínok sa rozhodli podporiť prácu sestry Keviny Ekal, OSU v Keni, Nairobi.
Vďaka štedrosti žiakov a rodičov, námahám učiteľov sa v misijnej aktivite „misijný koláč“ s podporou sestier podarilo vyzbierať 2000€ pre prácu sestry Keviny v slume.

Čítať viac »

Stretnutie sestier

Počas jesenných prázdnin sa v komunite v Suchej nad Parnou uskutočnila provinciálna konferencia a tiež mimoriadna provinciálna kapitula. Nakoľko to bola kapitula celej provincie, mali sme príležitosť stretnúť sa takmer všetky a zdieľať naše sesterstvo.

Čítať viac »