Uršulínky v dokumente RTVS

Takmer 70-minútový dokument ponúka v známom historickom rámci zasadené neznáme príbehy o nadprirodzenej pomoci Loretánskej Panny Márie,  ktoré sa zachovali väčšinou v tradícii a v ústnom podaní. Niektoré z nich sú v tomto dokumente zverejnené po prvýkrát, ako príbeh o záchrane bratislavských uršulínok pred Turkami, ktorý tvorcovia objavili v kláštornej kronike. Pridanou hodnotou pre nás je aj to, že štyri z našich sestier mali jedinečnú možnosť stvárniť v tomto dokumente postavy vtedajších sestier uršulínok, ktoré túto udalosť zažili. Tento film sa dostal aj medzi trojicu najlepších filmov na Medzinárodnom katolíckom filmovom festivale Mirabile Dictu.

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Generálna vizitácia

V sobotu 17. februára 2024 naša Slovenská provincia privítala sr. Agathu Lindu Chandru, OSU a o pár dní aj sr. Benignu Kaniu, OSU. Obe sestry k nám prišli z Ríma, z generalátu, na návštevu.

Čítať viac »

Odkrytie Božieho pohľadu a umenie prázdnych rúk

Sestry uršulínky nedávno privítali sr. Veroniku Baráthovú, aby viedla duchovnú obnovu zameranú na identitu ženy a hľadanie Božieho pohľadu na každodenné situácie v zasvätenom živote. Sr. Veronika Baráthová, sa venovala téme “Žena v zasvätenom živote”, kde zdôraznila význam vzťahu s Ježišom a jeho premieňajúci vplyv na všetky ostatné vzťahy.

Čítať viac »

STRETNUTIE REHOĽNÍKOV O UMELEJ INTELIGENCII: AI GETTIN GREADY FOR THE AGE OF AI

V Bratislave sa uskutočnilo pútavé stretnutie rehoľníkov zorganizované sestrami uršulínkami, ktoré sa venovalo téme umelej inteligencie (AI). Viac ako 30 účastníkov sa zišlo, aby sa naučili viac o AI od Martina Krčka, experta na túto oblasť. Prednášky zahŕňali dôležité aspekty ako prečo je AI dôležitá, jej základné fungovanie a možnosti využitia.

Čítať viac »