Spomienka Loretánskej Panny Márie

10. decembra 2019 bola zapísaná do všeobecného kalendára Rímskej cirkvi ľubovoľná spomienka Panny Márie z Loreta. Toto rozhodnutie Svätého Otca Františka promulgovala Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí príslušným dekrétom. Svätý Otec František vyhlásil Svätý rok Loretánskeho jubilea, ktorý začína 8. decembra 2019 a potrvá do 10. decembra 2020.

Z tohto dôvodu sme v Bratislave v tento deň oslávili Loretánsku Pannu  Máriu ako patrónku nášho kostola v Bratislave slávnostným spevom Loretánskych litánií a svätou omšou, ktorú celebroval Mons. Daniel Ižold, generálny vikár. Liturgiu svojím nádherným spevom sprevádzal chrámový zbor Chorus Salvatoris.

Po svätej omši nás do histórie úcty Loretánskej Panny Márie, ktorej socha je umiestnená na hlavnom oltári, uviedla sr. Mária-Rita Žiaková. Bolo premietnutých aj pár záberov z dokumentárneho filmu Čierna Madona.

Pán Igor Leicht, kameraman spolupracujúci na filme Čierna Madona, tiež priblížil niekoľko zaujímavostí z nakrúcania tohto dokumentu.

Celá slávnosť bola ukončená modlitbou z uršulínskej kroniky k Panne Márii Loretánskej.

Buď pozdravená dcéra Boha, Otca,
buď pozdravená matka Boha, Syna,
buď pozdravená nevesta Ducha Svätého.
Buď pozdravený Chrám celej Najsvätejšej Trojice.
Zmiluj sa nad nami, úbohými hriešnikmi,
teraz i na veky vekov. Amen.  

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Odkrytie Božieho pohľadu a umenie prázdnych rúk

Sestry uršulínky nedávno privítali sr. Veroniku Baráthovú, aby viedla duchovnú obnovu zameranú na identitu ženy a hľadanie Božieho pohľadu na každodenné situácie v zasvätenom živote. Sr. Veronika Baráthová, sa venovala téme “Žena v zasvätenom živote”, kde zdôraznila význam vzťahu s Ježišom a jeho premieňajúci vplyv na všetky ostatné vzťahy.

Čítať viac »

STRETNUTIE REHOĽNÍKOV O UMELEJ INTELIGENCII: AI GETTIN GREADY FOR THE AGE OF AI

V Bratislave sa uskutočnilo pútavé stretnutie rehoľníkov zorganizované sestrami uršulínkami, ktoré sa venovalo téme umelej inteligencie (AI). Viac ako 30 účastníkov sa zišlo, aby sa naučili viac o AI od Martina Krčka, experta na túto oblasť. Prednášky zahŕňali dôležité aspekty ako prečo je AI dôležitá, jej základné fungovanie a možnosti využitia.

Čítať viac »

Návšteva apoštolského nuncia

Uršulínsky kláštor bol prvým sídlom apoštolskej nunciatúry po vyhlásení vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993.
Túto spätosť spojenú s príležitosťou oslavy sviatku Loretánskej Panny Márie v nedeľu 10.12.2023 sme využili k tomu, aby sme pozvali na návštevu súčasného apoštolského nuncia na Slovensku.

Čítať viac »

Uršulínka v slume

Sestra Kevina Ekal, OSU pracuje v druhom najväčšom slume na svete
Naše školy v Trnave spolu s komunitou sestier uršulínok sa rozhodli podporiť prácu sestry Keviny Ekal, OSU v Keni, Nairobi.
Vďaka štedrosti žiakov a rodičov, námahám učiteľov sa v misijnej aktivite „misijný koláč“ s podporou sestier podarilo vyzbierať 2000€ pre prácu sestry Keviny v slume.

Čítať viac »