Zakončenie novény

Milí naši, v týchto dňoch ste sa vy, naše deti zo škôl, učitelia, naši priatelia, známi, príbuzní a možno okolo náhodní surfujúci, spolu s nami zamýšľali a vnárali do výziev sv. Angely, našej zakladateľky. Boli sme volaní k radosti z Božieho stvorenia alebo k utešovaniu druhých, či k modlitbe za duchovné povolania. V posledný deň novény bola výzva: Ktorá hodnota sv. Angely je Ti blízka? Ako duchovná dcéra sv. Angely by som sa s Vami rada podelila o moje top hodnoty, ktoré vo mne zvlášť rezonujú počas celého môjho, nie len, rehoľného života. Tými hodnotami sú materstvo a jednota.

Svätá Angela nás na viacerých miestach svojich spisov oslovuje ako svoje dcéry a sestry. A že nimi skutočne sme, sa dá pochopiť z jej starostlivých a múdrych slov, kde radí predstaveným sestrám ako sa majú správať k ostatným sestrám. Vnímam v tých slovách jej veľké, milujúce srdce. Jej pochopenie človeka so všetkými radosťami aj starosťami… Angela nás povzbudzuje, pozýva, radí, napomína, tak ako to robia mamy svojím deťom. Chce nám odovzdať život, teší sa z nás, pomáha nám, oroduje za nás… Už od mala mám veľkú túžbu byť dobrou mamou všetkým, ktorých mi Boh posiela do cesty. Vnímam, že je to jeden z hlavných darov, ktoré mi Boh daroval. A som rada, že mi dal na cestu viacero krásnych mám a jednou z nich je aj naša sv. Angela.  Ak by ste sa chceli započúvať do jej slov odporúčam vám priamo siahnuť po je spisoch. Je v nich veľa múdrosti do našej každodennosti.

Moja druhá hodnota, ktorá ma fascinuje a teší, je hodnota jednoty. Určite to aj vy tak vnímate, že jednota je veľmi vzácna v dnešnom rozdelenom svete. A nie je ani veľmi jednoduchá, lebo niektorí ju vnímajú ako uniformitu alebo stádovitosť. Byť jednotný v srdci a vo vôli, v láske a úcte navzájom je pre mňa veľká výzva, ale neboli sme stvorení pre veľké veci?

Tento krátky článoček si dovolím zakončiť slovami našej Matky Angely: Buďte šťastné a majte živú vieru a nádej, ale prv chcem, aby ste boli požehnané v mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Odkrytie Božieho pohľadu a umenie prázdnych rúk

Sestry uršulínky nedávno privítali sr. Veroniku Baráthovú, aby viedla duchovnú obnovu zameranú na identitu ženy a hľadanie Božieho pohľadu na každodenné situácie v zasvätenom živote. Sr. Veronika Baráthová, sa venovala téme “Žena v zasvätenom živote”, kde zdôraznila význam vzťahu s Ježišom a jeho premieňajúci vplyv na všetky ostatné vzťahy.

Čítať viac »

STRETNUTIE REHOĽNÍKOV O UMELEJ INTELIGENCII: AI GETTIN GREADY FOR THE AGE OF AI

V Bratislave sa uskutočnilo pútavé stretnutie rehoľníkov zorganizované sestrami uršulínkami, ktoré sa venovalo téme umelej inteligencie (AI). Viac ako 30 účastníkov sa zišlo, aby sa naučili viac o AI od Martina Krčka, experta na túto oblasť. Prednášky zahŕňali dôležité aspekty ako prečo je AI dôležitá, jej základné fungovanie a možnosti využitia.

Čítať viac »

Návšteva apoštolského nuncia

Uršulínsky kláštor bol prvým sídlom apoštolskej nunciatúry po vyhlásení vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993.
Túto spätosť spojenú s príležitosťou oslavy sviatku Loretánskej Panny Márie v nedeľu 10.12.2023 sme využili k tomu, aby sme pozvali na návštevu súčasného apoštolského nuncia na Slovensku.

Čítať viac »

Uršulínka v slume

Sestra Kevina Ekal, OSU pracuje v druhom najväčšom slume na svete
Naše školy v Trnave spolu s komunitou sestier uršulínok sa rozhodli podporiť prácu sestry Keviny Ekal, OSU v Keni, Nairobi.
Vďaka štedrosti žiakov a rodičov, námahám učiteľov sa v misijnej aktivite „misijný koláč“ s podporou sestier podarilo vyzbierať 2000€ pre prácu sestry Keviny v slume.

Čítať viac »