Niečo z histórie

Cicero raz povedal, že história je učiteľkou života. Povzbudené jeho odkazom, ponúkame vám pár kamienkov z pestrej mozaiky našich dejín. V bratislavskej kronike sme našli záznamy, ktoré zachytávajú obdobie veľmi blízke tomu súčasnému.

V roku 1679 začala v Bratislave zúriť morová epidémia. Mor sa rozmohol natoľko, že vláda a šľachta sa z mesta vysťahovali. Gróf Pálfy a grófka Nádasdy ponúkli evakuáciu aj sestrám. Boli ochotní ich prichýliť na svoj zámok Theben (Devín). Sestry však nechceli opustiť svoj novopostavený kláštor, do ktorého sa len v tom roku nasťahovali.

Mor si čoskoro začal vyberať obete v kláštoroch františkánov, jezuitov či klarisiek. Napriek všetkej opatrnosti vnikol aj do domu uršulínok, keď sa ním nakazila vrátnička, ktorá o niekoľko dní zomrela. Zakrátko ochorela sr. Alojzia. Bola izolovaná v izbe pre chorých, kde jej sr. Klaudia nosila k dverám jedlo. Matka predstavená urobila sľub, že keď ich Boh na príhovor sv. Františka Xaverského zachráni, choroba sa nebude v kláštore ďalej šíriť a chorá sestra sa uzdraví, uršulínky sa každý rok 2. decembra, v predvečer jeho sviatku, budú postiť, vyspovedajú sa, pristúpia k sv. prijímaniu, budú mať bohoslužbu alebo sv. omšu a zaspievajú Te Deum. Sestra Alojzia, ktorá tiež celú svoju nádej vložila do príhovoru sv. Františka Xaverského, bola po siedmich týždňoch uzdravená a mohla opustiť domácu ošetrovňu.

Matka predstavená kázala sestre Klaudii, aby spálila všetky veci, ktorých sa chorá dotýkala. Sestra Klaudia tak urobila, no keď sa vrátila, našla zabudnutý obrázok sv. Františka Xaverského, ktorý si chorá uctievala. Najprv si ho chcela nechať, no potom si uvedomila, že by tým neposlúchla matku predstavenú, a tak pripravila ešte jednu malú kôpku dreva, zapálila ju a obrázok hodila do ohňa. Keď sa po čase vrátila na to miesto, našla drevo zhorené, ale obrázok nepoškodený. Táto udalosť sa rýchlo rozšírila, preto arcibiskup Slepčiansky nariadil, aby sa vec vyšetrila. Tentokrát urobili dve kôpky dreva, na ktoré položili dva rovnaké obrázky sv. Františka. Jeden zhorel hneď, ale ten, ktorý si chorá uctievala, zostal neporušený. Táto udalosť bola uznaná ako zázrak, ktorým chcel Boh zasiahnuť do dejín kláštora. Dodnes sa tento zázračný obraz nachádza v kláštore uršulínok.   

Morová epidémia trvala celý rok a vyžiadala si veľmi veľa obetí, ale Boh prostredníctvom odvážnych a pozorných Bratislavčanov preukazoval sestrám svoju lásku a ochranu. Keď bolo kláštoru najhoršie, niektoré panie ponúkli sestrám svoju pomoc. Sestry im cez okno spustili košík s peniazmi a lístkom, čo bolo potrebné kúpiť. Panie to zadovážili a sestry potom vytiahli kôš do kláštora a okno uzamkli.

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Odkrytie Božieho pohľadu a umenie prázdnych rúk

Sestry uršulínky nedávno privítali sr. Veroniku Baráthovú, aby viedla duchovnú obnovu zameranú na identitu ženy a hľadanie Božieho pohľadu na každodenné situácie v zasvätenom živote. Sr. Veronika Baráthová, sa venovala téme “Žena v zasvätenom živote”, kde zdôraznila význam vzťahu s Ježišom a jeho premieňajúci vplyv na všetky ostatné vzťahy.

Čítať viac »

STRETNUTIE REHOĽNÍKOV O UMELEJ INTELIGENCII: AI GETTIN GREADY FOR THE AGE OF AI

V Bratislave sa uskutočnilo pútavé stretnutie rehoľníkov zorganizované sestrami uršulínkami, ktoré sa venovalo téme umelej inteligencie (AI). Viac ako 30 účastníkov sa zišlo, aby sa naučili viac o AI od Martina Krčka, experta na túto oblasť. Prednášky zahŕňali dôležité aspekty ako prečo je AI dôležitá, jej základné fungovanie a možnosti využitia.

Čítať viac »

Návšteva apoštolského nuncia

Uršulínsky kláštor bol prvým sídlom apoštolskej nunciatúry po vyhlásení vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993.
Túto spätosť spojenú s príležitosťou oslavy sviatku Loretánskej Panny Márie v nedeľu 10.12.2023 sme využili k tomu, aby sme pozvali na návštevu súčasného apoštolského nuncia na Slovensku.

Čítať viac »

Uršulínka v slume

Sestra Kevina Ekal, OSU pracuje v druhom najväčšom slume na svete
Naše školy v Trnave spolu s komunitou sestier uršulínok sa rozhodli podporiť prácu sestry Keviny Ekal, OSU v Keni, Nairobi.
Vďaka štedrosti žiakov a rodičov, námahám učiteľov sa v misijnej aktivite „misijný koláč“ s podporou sestier podarilo vyzbierať 2000€ pre prácu sestry Keviny v slume.

Čítať viac »