Víkend so sv. Angelou

"Sv. Angela je môjmu srdcu osobitne blízka nielen svojou duchovnou hĺbkou, ale neuveriteľnou citlivosťou a vnímavosťou tak na Ducha Svätého, ako aj na každého jedného človeka i potreby a znamenia čias. Vždy ma vie osloviť nejakým novým aspektom a inak tomu nebolo ani teraz. Prostredníctvom víkendovej duchovnej obnovy som znovu objavila, že Angela bola ženou s jasnou víziou, jasným cieľom a tomu podriaďovala celé svoje konanie. Ak mám cieľ, viem kam, ako a prečo kráčam."

sr. Damiána, OSU

Túžba nás, sestier, vnikať ešte hlbšie do charizmy, ktorú nám zanechala naša zakladateľka svätá Angela Merici, vyústila do spoločnej duchovnej obnovy. Uskutočnila sa v dňoch 6.-7. marca online formou – nakoľko nám momentálna situácia nedovolila stretnúť sa osobne. Duchovnú obnovu pripravila a sprevádzala nás ňou naša sestra Katarína, ktorá prežila podobnú skúsenosť na stretnutí uršulínok vo Francúzsku, ktoré viedla sr. Marie-Marcelle Desmarais, CND, riaditeľka Inštitútu integrálnej ľudskej formácie (IFHIM) z kanadského Montrealu, a ktorá je aj autorkou celej dynamiky procesu objavovania charizmy zakladateľa rehoľného inštitútu živej v jej členoch.

"Duchovná obnova ma obohatila novým pohľadom na našu charizmu cez zdieľanie sa mojich spolusestier. Nadobudla som novu radosť zo sesterstva a vďačnosť za sv. Angelu."

sr. Caritas, OSU

Duchovná obnova mala 5 etáp a jej základnými prvkami bola kniha životopisu našej zakladateľky a úryvky zo Sv. písma. Pracovali sme s nimi počas osobnej modlitby a následne počas zdieľaní v dvojiciach či malých skupinách. Celý proces mal špirálovitú štruktúru a tak sme mali možnosť ísť stále hlbšie v poznaní nielen našej zakladateľky ale i v poznaní nás, samých, ako dcér  sv. Angely. Otvorenosť sestier počas zdieľaní vytvorilo krásne spoločenstvo jednoty, čo nám pomáhalo osobne vnikať do tajomstva charizmy našej Matky.

Sme skutočne vďačné za tento spoločne prežitý čas, kedy sme mali možnosť opäť “zatiahnuť na hlbinu” a dotknúť sa bohatstva, ktoré nám  Boh aj cez našu Matku sv. Angelu zanechal.

Chceme sa aj takouto formou poďakovať sr. Kataríne za prípravu a sr. Márii-Rite za technické zabezpečenie celej duchovnej obnovy.

"Sv. Angela mi pripomenula, že mám byť autentickou sestrou. Jedine večnosť, ktorá ma čaká je prejavom nehynúcej chvály."

sr. Ulrika, OSU

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Odkrytie Božieho pohľadu a umenie prázdnych rúk

Sestry uršulínky nedávno privítali sr. Veroniku Baráthovú, aby viedla duchovnú obnovu zameranú na identitu ženy a hľadanie Božieho pohľadu na každodenné situácie v zasvätenom živote. Sr. Veronika Baráthová, sa venovala téme “Žena v zasvätenom živote”, kde zdôraznila význam vzťahu s Ježišom a jeho premieňajúci vplyv na všetky ostatné vzťahy.

Čítať viac »

STRETNUTIE REHOĽNÍKOV O UMELEJ INTELIGENCII: AI GETTIN GREADY FOR THE AGE OF AI

V Bratislave sa uskutočnilo pútavé stretnutie rehoľníkov zorganizované sestrami uršulínkami, ktoré sa venovalo téme umelej inteligencie (AI). Viac ako 30 účastníkov sa zišlo, aby sa naučili viac o AI od Martina Krčka, experta na túto oblasť. Prednášky zahŕňali dôležité aspekty ako prečo je AI dôležitá, jej základné fungovanie a možnosti využitia.

Čítať viac »

Návšteva apoštolského nuncia

Uršulínsky kláštor bol prvým sídlom apoštolskej nunciatúry po vyhlásení vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993.
Túto spätosť spojenú s príležitosťou oslavy sviatku Loretánskej Panny Márie v nedeľu 10.12.2023 sme využili k tomu, aby sme pozvali na návštevu súčasného apoštolského nuncia na Slovensku.

Čítať viac »

Uršulínka v slume

Sestra Kevina Ekal, OSU pracuje v druhom najväčšom slume na svete
Naše školy v Trnave spolu s komunitou sestier uršulínok sa rozhodli podporiť prácu sestry Keviny Ekal, OSU v Keni, Nairobi.
Vďaka štedrosti žiakov a rodičov, námahám učiteľov sa v misijnej aktivite „misijný koláč“ s podporou sestier podarilo vyzbierať 2000€ pre prácu sestry Keviny v slume.

Čítať viac »