Medzinárodná skúsenosť – tretia probácia v Ríme

O chvíľku tomu bude mesiac, čo sme začali medzinárodnú probáciu v našom Generaláte v Ríme, ale zážitkov mame takmer ako za polroka.  Pre tých, ktorým je pojem „probácia“ neznámy, tak na objasnenie: probácia (tertianship in English :) je súčasť našej rehoľnej formácie, čas (7mesiacov) intenzívnej obnovy nášho zasväteného života v jeho všetkých oblastiach v duchu Ježišových slov “Zatiahni na hlbinu…” . Zahŕňa v sebe aj 30 dňové ignaciánske duchovné cvičenia a tiež apoštolskú skúsenosť v inej kultúre.

Už od začiatku zažívame v našej medzinárodnej komunite, ktorú spolu s riaditeľkou probácie tvorí 15 sestier z 11 krajín sveta, bohatú paletu kultúr, zvykov, pováh,… ale aj oblečenia či stravovania J. Spoločným jazykom je angličtina, ktorá je tiež veľmi pestrá , čo sa týka výslovnosti a občas prináša aj humorné situácie ako napr.:

Sr Susan (riaditelka probacie)  nám oznámila, že budeme mať „choir practise“ (nácvik zboru).  Niektoré sestry boli v pomykove. Netušili, ako budeme nacvičovať „quiet practise“ (tiché nacvičovanie), ktoré z toho porozumeli. Tiež sú to rôzne lingvistické výzvy, kedy napr. hŕstka sestier (žeby ako výsledok dojmov dňa? 😉 ) veľmi horlivo začala skúmať, ako sa dá vysloviť 15 spoluhlások za sebou bez žiadnej samohlásky. Niektorým sa to foneticky aj podarilo a zostali v údive nad tým, že to nie je len zhluk slov, ale je to veta, ktorá má svoj význam. (Pozn. išlo o naše slovenské „strč prst skrz krk“ :) .

Prvý týždeň sme sa teda najskôr udomácňovali. Sr. Susan nás uvádzala do rôznych organizačných a praktických vecí, ako sa kam dostať v Ríme, rozdelili sme si služby a pod. Vzájomne sme sa spoznávali, zdieľali sme naše príbehy povolania, rodiny, apoštolátu.

Okrem prednášok a diskusií, ktoré máme na rôzne témy ako napr. Transitions (rôzne formy prechodov, i tých životných, ale aj biologických) – so sr. Miriam Altenhofen SSpS, Interkulturalita – P.Tim Norton, SVD – novovymenovaný biskup pre Austráliu/ Brisbone, Sv. Angela a dejiny založenia Spoločnosti sv. Uršule so sr. Armidou Veglio OSU, a pod., navštevujeme aj rôzne významne miesta a pamiatky v Ríme a čakajú nás aj výpravy do Florencie, Assisi, Subiaca, Benátok a na miesta, kde žila sv. Angela (Desenzano, Brescia).

Zážitkom su pre nás tiež rôzne slávenie našich rehoľných sviatkov s celým spoločenstvom Generalátu (spolu nás je cca 40 sestier).  Keďže naša sr. Susan je z USA, na Thanskgiving Day sme ju prekvapili milou slávnosťou, z ktorej mala radosť.  

6.12. navečer zavítal do Generalátu – predstavte si – sv. Mikuláš! Netreba asi písať, ktorých národností boli anjeli aj samotný Mikuláš, keďže tato tradícia je zvlášť živá v našich slovanských krajinách. Nasledujúce týždne nás čaká zas intenzívna príprava na slávenie vianočných sviatkov – od liturgie po výzdobu domu.

Inak seriózne pracujeme na duchovnom a komunitnom živote, rozvíjame vzťahy a všetko čo s tým súvisí. Prichádzajú aj situácie, ktoré nás vedú k intenzívnejšiemu rozlišovaniu, ale aj k vďačnosti a oceneniu toho, čo máme doma na Slovensku a na druhej strane, čím sa môžeme obohatiť našou rozdielnosťou.

Veľmi myslíme na vás všetkých a odovzdávame v modlitbe na posvätných miestach. Tiež prosíme, aby ste nás i naďalej sprevádzali modlitbou, nech sme otvorené Duchu Svätému v našich životoch, ako bola sv. Angela.

S láskou na Vás myslia sr.Magdaléna a sr.Lucia

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Odkrytie Božieho pohľadu a umenie prázdnych rúk

Sestry uršulínky nedávno privítali sr. Veroniku Baráthovú, aby viedla duchovnú obnovu zameranú na identitu ženy a hľadanie Božieho pohľadu na každodenné situácie v zasvätenom živote. Sr. Veronika Baráthová, sa venovala téme “Žena v zasvätenom živote”, kde zdôraznila význam vzťahu s Ježišom a jeho premieňajúci vplyv na všetky ostatné vzťahy.

Čítať viac »

STRETNUTIE REHOĽNÍKOV O UMELEJ INTELIGENCII: AI GETTIN GREADY FOR THE AGE OF AI

V Bratislave sa uskutočnilo pútavé stretnutie rehoľníkov zorganizované sestrami uršulínkami, ktoré sa venovalo téme umelej inteligencie (AI). Viac ako 30 účastníkov sa zišlo, aby sa naučili viac o AI od Martina Krčka, experta na túto oblasť. Prednášky zahŕňali dôležité aspekty ako prečo je AI dôležitá, jej základné fungovanie a možnosti využitia.

Čítať viac »

Návšteva apoštolského nuncia

Uršulínsky kláštor bol prvým sídlom apoštolskej nunciatúry po vyhlásení vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993.
Túto spätosť spojenú s príležitosťou oslavy sviatku Loretánskej Panny Márie v nedeľu 10.12.2023 sme využili k tomu, aby sme pozvali na návštevu súčasného apoštolského nuncia na Slovensku.

Čítať viac »

Uršulínka v slume

Sestra Kevina Ekal, OSU pracuje v druhom najväčšom slume na svete
Naše školy v Trnave spolu s komunitou sestier uršulínok sa rozhodli podporiť prácu sestry Keviny Ekal, OSU v Keni, Nairobi.
Vďaka štedrosti žiakov a rodičov, námahám učiteľov sa v misijnej aktivite „misijný koláč“ s podporou sestier podarilo vyzbierať 2000€ pre prácu sestry Keviny v slume.

Čítať viac »