Púť po stopách za svätými so zamestnancami našich uršulínskych škôl

Po dvoch rokoch odkladania našej púte kvôli pandémii spôsobenej Covid 19, sa sedem sestier uršulínok, brat Karol OFM a 38 našich priateľov (zamestnancov uršulínskych škôl – Základná škola s materskou školou Angely Merici v Trnave, Spojená škola sv. Uršule v Bratislave, Gymnázium Angely Merici v Trnave a Mateřská škola sv. Voršily v Prahe, rodinných známych a priateľov) radostne vydali na cestu do Talianska.

Prvé dva dni našej púte sme strávili v Assisi, v meste sv. Františka, sv. Kláry a bl. Carla Acutisa. Výborným sprievodcom nám bol františkán brat Karol Švarc, OFM. Navštívili sme Baziliku sv. Františka, kde sme mali sv. omšu priamo pri hrobe tohto veľkého svätca, Baziliku sv. Kláry, San Damiano, Baziliku Santa Maria degli Angeli, kde sa nachádza Porciunkula. Všetky tieto miesta nám pomohli hlbšie pochopiť františkánsku spiritualitu, ktorá je veľmi rozšírená po celom svete a tiež má tiež veľa spoločného aj so sv. Angelou ktorá patrila do tretieho rádu sv. Františka.

Keďže v Assisi je aj hrob bl. Carla Acutisa tak sme ho nemohli nenavštíviť v Santuario della Spogliazione a uctiť si aj tohto svätého teenegera.

Tretí deň sme už prechádzali mestom Brescia na severe Talianska, kde svätá Angela žila a založila Spoločnosť sv. Uršule. Navštívili sme viaceré  kostoly, ako Kostol sv. Františka z Assisi, Kostol sv. Agáty i Duomo Vecchio a Duomo Nuovo. Boli pre nás zastávkami na stíšenie a nasávanie atmosféry duchovnosti sv. Angely, keďže ich často navštevovala a modlila sa v nich. Prechádzali sme uličkami mesta a zastavovali sa na miestach, kde bývala. Poobede sme mali možnosť byť v Sanktuáriu sv. Angely Merici a na miestach, kde založila spoločnosť, kde žila v posledných rokoch svojho života a tiež izbičku, kde sa narodila pre nebo. 

Ďalší deň sme sa akoby retrospektívne presunuli do detstva sv. Angely, do mesta Desenzano.  Navštívili sme  zachovaný dom v Le Grezze, v ktorom prežila skoro 40 rokov svojej mladosti. Stretli sme sa aj so sestrami, ktoré dom spravujú a sú z rôznych krajín sveta. V kaplnke, pri svätej omši, sme si obnovili krstné sľuby, aby sme si viacej uvedomili svoje zakorenenie sa v Bohu. Poobede sme si mohli vychutnať pobyt pri krásnom jazere Lago di Garda, ktoré je súčasťou tohto mesta a obdivovať krásu polostrova Sirmione.

Slávnostnou sv. omšou v Kostole sv. Angely, kde sú jej zachovalé pozostatky, sme sa v piatok rozlúčili so sv. Angelou. Na ceste na Slovensko sme sa zastavili v mestečku Camposampiero, ktoré sa spája zo sv. Antonom Paduánskym, ktorý sa na tomto mieste zdržiaval.

Pre oblaženie z talianskeho tepla sme sa mali možnosť po ceste na Slovensko okúpať v Jadranskom mori v mestečku Caorle.

Za tento, možno krátky čas, sme sa mali možnosť viacej spriateliť s viacerými svätými, ktorý nám môžu byť inšpiráciou na ceste našej svätosti.

Zažila som prekvapenie z mesta Assisi, oslovilo ma najprv tým, že je vystavané na kopci a všetky stavby majú rovnaký štýl. Je to nádherné miesto a okolité výhľady z neho sú tiež veľmi pekné. Potom som sa dozvedela veľa informácií, ktoré som o sv. Františkovi nevedela, až som si pomyslela, že sa ani nečudujem františkánom, že ho chcú nasledovať. Prežila som atmosféru úcty obyvateľov k svojmu svätcovi a chcela by som také niečo prežiť aj na Slovensku. V Brescii som spoznala miesta, kde žila sv. Angela a opäť je mi bližšia. Pri jej hrobe som mala asi vnuknutie: "Poďakuj sa za to, že môžeš pracovať na škole, ktorá je jej „zasvätená“!" Uvedomila som si, že naozaj tú vďačnosť k nej cítim. Spojenie s Angelou som si prekvapene uvedomila aj preto, že moje birmovné meno som si vybrala podľa Kataríny Alexandrijskej a Angelina mama bola podľa nej pokrstená! A v Desenzane, v rodnom domčeku, mi bola Angela blízka už vo viacerých ohľadoch, najmä prácou na poli - rada pracujem v záhrade, vyrastala som v nej. Veľmi ma zaujal taliansky význam vety - Žite nový život, ktorý som si vzala za svoj. Rada by som robila život novým na "starých miestach" - teda tam, kde žijem a pracujem. :)
Svedectvo účastníčky púte

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Odkrytie Božieho pohľadu a umenie prázdnych rúk

Sestry uršulínky nedávno privítali sr. Veroniku Baráthovú, aby viedla duchovnú obnovu zameranú na identitu ženy a hľadanie Božieho pohľadu na každodenné situácie v zasvätenom živote. Sr. Veronika Baráthová, sa venovala téme “Žena v zasvätenom živote”, kde zdôraznila význam vzťahu s Ježišom a jeho premieňajúci vplyv na všetky ostatné vzťahy.

Čítať viac »

STRETNUTIE REHOĽNÍKOV O UMELEJ INTELIGENCII: AI GETTIN GREADY FOR THE AGE OF AI

V Bratislave sa uskutočnilo pútavé stretnutie rehoľníkov zorganizované sestrami uršulínkami, ktoré sa venovalo téme umelej inteligencie (AI). Viac ako 30 účastníkov sa zišlo, aby sa naučili viac o AI od Martina Krčka, experta na túto oblasť. Prednášky zahŕňali dôležité aspekty ako prečo je AI dôležitá, jej základné fungovanie a možnosti využitia.

Čítať viac »

Návšteva apoštolského nuncia

Uršulínsky kláštor bol prvým sídlom apoštolskej nunciatúry po vyhlásení vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993.
Túto spätosť spojenú s príležitosťou oslavy sviatku Loretánskej Panny Márie v nedeľu 10.12.2023 sme využili k tomu, aby sme pozvali na návštevu súčasného apoštolského nuncia na Slovensku.

Čítať viac »

Uršulínka v slume

Sestra Kevina Ekal, OSU pracuje v druhom najväčšom slume na svete
Naše školy v Trnave spolu s komunitou sestier uršulínok sa rozhodli podporiť prácu sestry Keviny Ekal, OSU v Keni, Nairobi.
Vďaka štedrosti žiakov a rodičov, námahám učiteľov sa v misijnej aktivite „misijný koláč“ s podporou sestier podarilo vyzbierať 2000€ pre prácu sestry Keviny v slume.

Čítať viac »