Ursuline Global Compact on Education (Uršulínska globálna výchovná aliancia)

  • 15. októbra 2021 začalo celosvetové dobrodružstvo uršulínskych škôl. Boli sme pozvaní, aby sme spolu so všetkými uršulínskymi školami na svete odpovedali na výzvu sv. Otca Františka a pozreli sa na to, čo môžeme spoločne robiť, aby náš svet bol krajším a  lepším. Na túto výzvu sme s radosťou odpovedali. Slovensko reprezentovalo naše Gymnázium Angely Merici v Trnave a zo začiatku aj Spojená škola sv. Uršule v Bratislave.  

    Začali sme spoločným celosvetovým online ceremoniálom, na ktorom bolo prítomných 50 uršulínskych škôl z celého sveta (Indonézia, USA, Barbados, Peru, Austrália, Japonsko, Veľká Británia, Thajsko, Taiwan, Južná Afrika, Francúzsko, Rakúsko, Chile, Brazília, Poľsko, Senegal, Venezuela, Guyana a Slovensko). Následne sme boli rozdelení do 12 skupín, pričom každú skupinu tvorilo 4 – 5 krajín. Facilitátorkou skupiny, kde bolo Gymnázium Angely Merici v Trnave bola sr. Damiána a jej súčasťou bola Brescia House School z Južnej Afriky, SMK Santa Theresia Tourism High School z Indonézie, Largenté Bayonne z Francúzska. Každý mesiac sme sa pravidelne stretávali, aby sme si vymieňali naše skúsenosti o tom, na akých projektoch pracujeme, s akými výzvami sa stretávame a na čom chceme ďalej pracovať. Väčšina našich tém sa týkala environmentálnych výziev (separovanie, šetrenie energiami…), sociálnych oblastí ako pomoc chudobným, odídencom z Ukrajiny či iné nápady, ako zlepšiť svet.

    Trikrát sme mali celosvetové stretnutie, na ktorom sme pracovali v skupinách, ale videli sme aj prácu iných skupín. Na týchto stretnutiach sa nám prihovorila aj generálna predstavená uršulínok Matka Sue Flood, pôvodom z Austrálie. Za generálnu radu bola za celý projekt zodpovedná sr. Agatha Linda Chandra z Indonézie a celkovo sa ho zúčastnilo viacero sestier, prevažne z Indonézie, USA, Karibiku, Austrálie…

    Túto spoločnú prácu sme ukončili 30. septembra záverečným ceremoniálom, na ktorý nám zaslal list sv. Otec František, ktorý si v plnom znení môžete prečítať  tu.

Prácu našej skupiny si môžete pozrieť v krátkom zostrihu na danom linku.

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Generálna vizitácia

V sobotu 17. februára 2024 naša Slovenská provincia privítala sr. Agathu Lindu Chandru, OSU a o pár dní aj sr. Benignu Kaniu, OSU. Obe sestry k nám prišli z Ríma, z generalátu, na návštevu.

Čítať viac »

Odkrytie Božieho pohľadu a umenie prázdnych rúk

Sestry uršulínky nedávno privítali sr. Veroniku Baráthovú, aby viedla duchovnú obnovu zameranú na identitu ženy a hľadanie Božieho pohľadu na každodenné situácie v zasvätenom živote. Sr. Veronika Baráthová, sa venovala téme “Žena v zasvätenom živote”, kde zdôraznila význam vzťahu s Ježišom a jeho premieňajúci vplyv na všetky ostatné vzťahy.

Čítať viac »