Provinciálna konferencia v Suchej nad Parnou

Počas jesenných prázdnin sa stretli sestry zo všetkých komunít na provinciálnej konferencii v Suchej nad Parnou, kde sme mali možnosť svojou prítomnosťou rozveseliť aj naše najstaršie sestry.

V Stanovách sa píše, že cieľom provinciálnej konferencie je aj „podporovať rozvoj rehoľného života“. Na rehoľný život charakteristický sľubmi poslušnosti, chudoby a čistoty je možné hľadieť aj ako na snúbencovo, sesterstvo a materstvo. Provinciálna predstavená so svojou radou zamerala tému tohtoročnej konferencie práve na sesterstvo – inak povedané komunitný život.

V Spisoch sv. Angely sa píše:

Moje celkom posledné slovo pre vás – a hovorím vám ho prosiac vás dokonca pre moju krv: Buďte svorné, navzájom zjednotené, všetky jedného srdca a jednej vôle. Buďte navzájom spojené zväzkom lásky. Vážte si jedna druhú, pomáhajte si, znášajte sa v Ježišovi Kristovi. Ak sa o to budete usilovať, Pán Boh bude bezpochyby medzi vami.“ sv. Angela

Sv. Angela bola veľmi reálna žena a ukazuje sa to práve v tomto citáte. Predstavila nám ideál komunitného života: vzájomné zjednotenie, spojenie zväzkom lásky, byť jedného srdca a jednej vôle… Ale nezabúda na našu realitu poznačenú hriechom a odkazuje nám, že sa o tento ideál máme usilovať.

Zamýšľali sme sa nad ideálom komunitného života a čelili sme aj realite spoločného života veľmi krásnej, ale často aj náročnej. Ale ako sa hovorí, čo nič nestojí, za nič nestojí…

Na prvom spoločnom stretnutí sme sa spoločne pozreli na uplynulý rok s jeho aktivitami. Tešili sme sa zo všetkého, čo sa udialo v našich komunitách. Nasledujúce stretnutia sa niesli v duchu osobnej a spoločnej práce na našom komunitnom živote, ktorý je veľmi dôležitý pre uršulínske povolanie.

V nedeľu sme sesterstvo posilňovali v prírode, pri spoločnom filme, pri spoločenských hrách alebo na plavárni…

Ďakujeme Bohu, že požehnal náš spoločný čas, tiež sestrám, ktoré túto konferenciu zorganizovali a za krásny čas, ktorý sme mohli spoločne stráviť.

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Odkrytie Božieho pohľadu a umenie prázdnych rúk

Sestry uršulínky nedávno privítali sr. Veroniku Baráthovú, aby viedla duchovnú obnovu zameranú na identitu ženy a hľadanie Božieho pohľadu na každodenné situácie v zasvätenom živote. Sr. Veronika Baráthová, sa venovala téme “Žena v zasvätenom živote”, kde zdôraznila význam vzťahu s Ježišom a jeho premieňajúci vplyv na všetky ostatné vzťahy.

Čítať viac »

STRETNUTIE REHOĽNÍKOV O UMELEJ INTELIGENCII: AI GETTIN GREADY FOR THE AGE OF AI

V Bratislave sa uskutočnilo pútavé stretnutie rehoľníkov zorganizované sestrami uršulínkami, ktoré sa venovalo téme umelej inteligencie (AI). Viac ako 30 účastníkov sa zišlo, aby sa naučili viac o AI od Martina Krčka, experta na túto oblasť. Prednášky zahŕňali dôležité aspekty ako prečo je AI dôležitá, jej základné fungovanie a možnosti využitia.

Čítať viac »

Návšteva apoštolského nuncia

Uršulínsky kláštor bol prvým sídlom apoštolskej nunciatúry po vyhlásení vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993.
Túto spätosť spojenú s príležitosťou oslavy sviatku Loretánskej Panny Márie v nedeľu 10.12.2023 sme využili k tomu, aby sme pozvali na návštevu súčasného apoštolského nuncia na Slovensku.

Čítať viac »