Viete, čo je to kuťa? Alebo ako sme slávili narodenie Pána tieto Vianoce.

Keď na chodbách nášho kláštora svietilo iba svetlo sviec, za spevu kolied sa stretávali pred kaplnkou dve komunity. Po adorácii a slávnostných vešperách vychádzala z kaplnky komunita s najstaršími sestrami a po schodoch schádzala komunita našich ukrajinských priateľov. Na rukách niesla mama Svetlana malého Romanka a pán Saša niesol v rukách niečo veľké, zjavne ťažké. Dar k Vianociam.

V slávnostne prestretej jedálni Nataša po ukrajinsky prečítala evanjelium podľa Lukáša, zaspievali nám dojímavú koledu o narodení Pána a Kaťa predniesla vianočný vinš.

Boli sme šťastní. Všetci spolu v tento Štedrý večer plný radosti z očakávaného narodenia Pána. Oni spoznávali, čo je typické pre naše štedrovečerné slávenie, my sme rozprávali a spievali. Po slovensky aj po ukrajinsky. Spolu sme sa tešili z darčekov, ktorých bolo tento rok prehojne, lebo pán starosta im priniesol plnú škatuľu rôznych vianočných potravín a darčekov pre deti,  okrem toho darčeky z akcie Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok.

A viete, čo bol ten obrovský darček, ktorý sme od nich dostali na štedrý večer? Plná veľká bednička, pekne vyzdobená, najrôznejšieho ovocia.

Bolo nám spolu dobre, ale museli sme sa rozísť, lebo nás čakala predpolnočná svätá omša a predtým ešte fúra riadu. Veď nás bolo spolu 31.

Asi sa pýtate, kde je tá kuťa, alebo čo to je. Aj k tomu prídeme.

Kratučký vianočný čas sa chýlil ku koncu, ale všetci sme žili v očakávaní druhých Vianoc – ukrajinských. Oni slávili Vianoce s nami a teraz my teraz s nimi.

V kuchyni bolo cítiť najrôznejšie vône a pracovalo sa intenzívne už niekoľko dní. Prišla slávnosť Zjavenia Pána. V tento deň bolo všetko trojité. Traja mudrci priniesli tri dary. My sme slávili Zjavenie Pána, Ukrajinci pravoslávne Vianoce a sestra Veronika 45. výročie svojich sľubov. Stretli sa tu v radosti a láske tri kresťanské náboženstvá – okrem rimokatolíkov a pravoslávnych žijeme tu veľmi družne ekumenizmus aj s členkami Mesiánskej cirkvi.

Poobede sme mali posviacku domu. Naši bratia a sestry z Ukrajiny to hlboko prežívali. Tešili sa, že na sviatok narodenia Pána je i u nich všetko požehnané. Aj tie rôzne jedlá, ktoré pripravili na slávenie Štedrej večere.

A konečne sme pri kuti.

Boli sme opäť všetci spolu. Pomodlili sme sa Otče náš každý vo svojej reči a prvým chodom bola kuťa. Je to pôstne jedlo, lebo v tento večer, ktorý rodina prežíva v tichosti spolu, sa končí obdobie prísneho pôstu. Všetky jedlá sú ešte pôstne. A kuťa, ktorú je ťažko identifikovať, je uvarené zrno s medom, hrozienkami, orechami, makom a iným sušeným ovocím. Je veľmi chutná a je sa prvá ako u nás vianočné oplátky. Po nej nasledovali vareniky s kyslou kapustou alebo zemiakmi, dobre poliate smaženou cibuľkou, vinehrad – šalát z cvikly, zemiakov, mrkvy, uhoriek,  šampióny v kyslom náleve s cibuľkou a cesnakom a ešte pasírovaná fazuľka so smaženou cibuľkou. A nakoniec vysmážané cesto – niečo medzi šiškami a fánkami.

Arťom s Kaťou nám zahrali na gitarách koledu, ktorú ich sestra Antónia naučila počas dvoch týždňov, ktoré delia naše Vianoce od Vianoc pravoslávnych. Bola to radosť pre všetkých, ale zvlášť pre hrdé mamičky.

V radostnej atmosfére sme si nakoniec zaspievali aj ľudovky.

Naši priatelia nám boli veľmi vďační, že sme mohli byť spolu, že neboli sami v ich izbách so svojou bolesťou z odlúčenia od svojich najdrahších, ďaleko od domova. A my sme sa tešili, že tvoríme jednu veľkú rodinu.

A tá sa ešte rozšírila medzi sviatkami sa k nás prišli potešiť sestry z Bratislavy a Trnavy, ktoré dotvorili celú túto radostnú atmosféru Vianoc na sviatok sv. Štefana. Koledy, vinše, harmonika. Neobišlo sa to ani bez sĺz. Ale malé betlehemské Dieťa, ktoré nás spojilo, nám opäť posilnilo nádej v lepší zajtrajšok.

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Odkrytie Božieho pohľadu a umenie prázdnych rúk

Sestry uršulínky nedávno privítali sr. Veroniku Baráthovú, aby viedla duchovnú obnovu zameranú na identitu ženy a hľadanie Božieho pohľadu na každodenné situácie v zasvätenom živote. Sr. Veronika Baráthová, sa venovala téme “Žena v zasvätenom živote”, kde zdôraznila význam vzťahu s Ježišom a jeho premieňajúci vplyv na všetky ostatné vzťahy.

Čítať viac »

STRETNUTIE REHOĽNÍKOV O UMELEJ INTELIGENCII: AI GETTIN GREADY FOR THE AGE OF AI

V Bratislave sa uskutočnilo pútavé stretnutie rehoľníkov zorganizované sestrami uršulínkami, ktoré sa venovalo téme umelej inteligencie (AI). Viac ako 30 účastníkov sa zišlo, aby sa naučili viac o AI od Martina Krčka, experta na túto oblasť. Prednášky zahŕňali dôležité aspekty ako prečo je AI dôležitá, jej základné fungovanie a možnosti využitia.

Čítať viac »

Návšteva apoštolského nuncia

Uršulínsky kláštor bol prvým sídlom apoštolskej nunciatúry po vyhlásení vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993.
Túto spätosť spojenú s príležitosťou oslavy sviatku Loretánskej Panny Márie v nedeľu 10.12.2023 sme využili k tomu, aby sme pozvali na návštevu súčasného apoštolského nuncia na Slovensku.

Čítať viac »

Uršulínka v slume

Sestra Kevina Ekal, OSU pracuje v druhom najväčšom slume na svete
Naše školy v Trnave spolu s komunitou sestier uršulínok sa rozhodli podporiť prácu sestry Keviny Ekal, OSU v Keni, Nairobi.
Vďaka štedrosti žiakov a rodičov, námahám učiteľov sa v misijnej aktivite „misijný koláč“ s podporou sestier podarilo vyzbierať 2000€ pre prácu sestry Keviny v slume.

Čítať viac »

Stretnutie sestier

Počas jesenných prázdnin sa v komunite v Suchej nad Parnou uskutočnila provinciálna konferencia a tiež mimoriadna provinciálna kapitula. Nakoľko to bola kapitula celej provincie, mali sme príležitosť stretnúť sa takmer všetky a zdieľať naše sesterstvo.

Čítať viac »