Duchovná obnova v Bojničkách

Pannu Máriu z Lukášovho evanjelia sme mali možnosť spoznávať v dňoch 28. – 30. 4. 2023 v Bojničkách.

Duchovnej obnovy sa zúčastnilo 12 mladých žien a tri sestry. Víkendom nás sprevádzal Jakub Garčár, SJ. Voviedol nás do stretnutia s Bohom tým, že sme sa pozreli na náš konkrétny životný príbeh a potom nám predstavil Pannu Máriu ako ženu viery. Ženu, ktorá aj keď nevedela, ako sa stane matkou Spasiteľa, dôverovala. Ženu, ktorá sa nebála pýtať a jej otázky boli prejavom viery (Lk 1, 34).

Tiež sme sa pozerali na Máriu, ktorá dovolila, aby sa stalo podľa Božieho plánu. Lebo kresťanstvo je o dôvere a o tom, či Bohu dovolíme, aby sa uskutočnil jeho plán. Kto sa Boha správne pýta, spolupracuje s ním a hľadá jeho vôľu (Lk 1, 38).

Márii sa skrytý Boh ukazuje prostredníctvom druhých. Najskôr to bol Gabriel, neskôr Alžbeta, pastieri, Simeon, dvanásť ročný Ježiš v chráme a Mária ich počúvala a zachovávala ich slová vo svojom srdci. Preto sme dostali pozvanie uvažovať nad tým, ako sa nám Boh zjavuje cez druhých.

Počas duchovnej obnovy nechýbalo ticho, modlitba, adorácia, zdieľanie, ale aj rozhovor, radosť, smiech, futbal, nátierky a osie hniezda 🙂

Ďakujeme Bohu za jeho prítomnosť medzi nami a pátrovi Jakubovi, za jeho slová.

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Odkrytie Božieho pohľadu a umenie prázdnych rúk

Sestry uršulínky nedávno privítali sr. Veroniku Baráthovú, aby viedla duchovnú obnovu zameranú na identitu ženy a hľadanie Božieho pohľadu na každodenné situácie v zasvätenom živote. Sr. Veronika Baráthová, sa venovala téme “Žena v zasvätenom živote”, kde zdôraznila význam vzťahu s Ježišom a jeho premieňajúci vplyv na všetky ostatné vzťahy.

Čítať viac »

STRETNUTIE REHOĽNÍKOV O UMELEJ INTELIGENCII: AI GETTIN GREADY FOR THE AGE OF AI

V Bratislave sa uskutočnilo pútavé stretnutie rehoľníkov zorganizované sestrami uršulínkami, ktoré sa venovalo téme umelej inteligencie (AI). Viac ako 30 účastníkov sa zišlo, aby sa naučili viac o AI od Martina Krčka, experta na túto oblasť. Prednášky zahŕňali dôležité aspekty ako prečo je AI dôležitá, jej základné fungovanie a možnosti využitia.

Čítať viac »

Návšteva apoštolského nuncia

Uršulínsky kláštor bol prvým sídlom apoštolskej nunciatúry po vyhlásení vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993.
Túto spätosť spojenú s príležitosťou oslavy sviatku Loretánskej Panny Márie v nedeľu 10.12.2023 sme využili k tomu, aby sme pozvali na návštevu súčasného apoštolského nuncia na Slovensku.

Čítať viac »

Uršulínka v slume

Sestra Kevina Ekal, OSU pracuje v druhom najväčšom slume na svete
Naše školy v Trnave spolu s komunitou sestier uršulínok sa rozhodli podporiť prácu sestry Keviny Ekal, OSU v Keni, Nairobi.
Vďaka štedrosti žiakov a rodičov, námahám učiteľov sa v misijnej aktivite „misijný koláč“ s podporou sestier podarilo vyzbierať 2000€ pre prácu sestry Keviny v slume.

Čítať viac »