Rím – Brescia – Desenzano

V utorok 20.6. 2023 večer, netušiac, čo nás všetko čaká, sme sa stretli celá pútnická skupinka v bratislavskom kláštore, aby sme hneď v skorých ranných hodinách mohli odísť do Ríma. Symbolika sa nezaprela hneď na začiatku. Na túto púť sa prihlásilo presne jedenásť dievčat. Presne toľko spoločníčok zobrala so sebou sv. Uršuľa na jej púť. Sprevádzali nás štyri sestry a páter Jakub Garčár (SJ).

Do generalátu vo Večnom meste sme prišli v stredu večer. Sestry nás vrelo privítali. Začali sme sv. omšou, kde sme boli pozvané stať sa veselými darcami, pretože takých Boh miluje (2 Kor 9, 7). Po vytúženej večeri sa niekoľko z nás vybralo objavovať krásy večerného Ríma.

Vo štvrtok sme navštívili tri zo štyroch hlavných bazilík – Baziliku sv. Petra (kde sme mali sv. omšu), Lateránsku Baziliku a Baziliku Santa Maria Maggiore. Okrem iného sme si obnovili svoje krstné sľuby. Hoci sme toho navštívili veľa, duchovný program bol naozaj plnotučný. Vrátili sme sa k začiatkom našej viery prostredníctvom prvých kresťanských mučeníkov a tiež sme ochutnali niečo z ignaciánskej spirituality (Del Gesù). Piatkové ráno bolo plné lúčenia. Zvlášť sa lúčila sr Mária Rita, ktorá tu strávila takmer 8 mesiacov na tretej probácii (viac o jej skúsenosti tu). Rozlúčili sme sa so sestrami v generaláte, s generálnou radou a na chvíľu nás prišli pozdraviť aj novicky. Napriek faktu, že sme v generaláte strávili iba dva dni, cítili sme atmosféru prijatia a domova. Týmto by sme sa chceli poďakovať sestrám za všetku starostlivosť.  V sobotu, na slávnosť sv. Jána Krstiteľa, sme navštívili domček sv. Angely, kde sme stretli tamojšiu komunitu sestier a taktiež sme mohli dostať odpovede na mnohé naše pálčivé otázky ohľadom sv. Angely. Nuž, sr Armida mala čo robiť 🙂 ale nakoniec sa jej podarilo uhasiť náš smäd. Počas sv. omše sme mali priestor zamyslieť sa nad otázkou z evanjelia „Kým len bude tento chlapec/ toto dievča?“ Túto otázku sa určite pýtali mnohí Angelini súčasníci a veľa z nich nad jej víziou len krútilo hlavami.  Našu púť sme zakončili v nedeľu pri hrobe sv. Angely. Obnova rehoľných sľubov sestier bola jej slávnostným vyvrcholením. Tak ako slnko na nás pieklo a my sme vďaka nemu pekne stmavli, takisto sme sa nechali prežiariť duchovne. Sv. Angela sa určite podpísala nejakým spôsobom do srdca každej jednej z nás.

kandidátka Julka

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Generálna vizitácia

V sobotu 17. februára 2024 naša Slovenská provincia privítala sr. Agathu Lindu Chandru, OSU a o pár dní aj sr. Benignu Kaniu, OSU. Obe sestry k nám prišli z Ríma, z generalátu, na návštevu.

Čítať viac »

Odkrytie Božieho pohľadu a umenie prázdnych rúk

Sestry uršulínky nedávno privítali sr. Veroniku Baráthovú, aby viedla duchovnú obnovu zameranú na identitu ženy a hľadanie Božieho pohľadu na každodenné situácie v zasvätenom živote. Sr. Veronika Baráthová, sa venovala téme “Žena v zasvätenom živote”, kde zdôraznila význam vzťahu s Ježišom a jeho premieňajúci vplyv na všetky ostatné vzťahy.

Čítať viac »

STRETNUTIE REHOĽNÍKOV O UMELEJ INTELIGENCII: AI GETTIN GREADY FOR THE AGE OF AI

V Bratislave sa uskutočnilo pútavé stretnutie rehoľníkov zorganizované sestrami uršulínkami, ktoré sa venovalo téme umelej inteligencie (AI). Viac ako 30 účastníkov sa zišlo, aby sa naučili viac o AI od Martina Krčka, experta na túto oblasť. Prednášky zahŕňali dôležité aspekty ako prečo je AI dôležitá, jej základné fungovanie a možnosti využitia.

Čítať viac »

Návšteva apoštolského nuncia

Uršulínsky kláštor bol prvým sídlom apoštolskej nunciatúry po vyhlásení vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993.
Túto spätosť spojenú s príležitosťou oslavy sviatku Loretánskej Panny Márie v nedeľu 10.12.2023 sme využili k tomu, aby sme pozvali na návštevu súčasného apoštolského nuncia na Slovensku.

Čítať viac »

Uršulínka v slume

Sestra Kevina Ekal, OSU pracuje v druhom najväčšom slume na svete
Naše školy v Trnave spolu s komunitou sestier uršulínok sa rozhodli podporiť prácu sestry Keviny Ekal, OSU v Keni, Nairobi.
Vďaka štedrosti žiakov a rodičov, námahám učiteľov sa v misijnej aktivite „misijný koláč“ s podporou sestier podarilo vyzbierať 2000€ pre prácu sestry Keviny v slume.

Čítať viac »