Uršulínka v slume

Sestra Kevina Ekal, OSU pracuje v druhom najväčšom slume na svete

Naše školy v Trnave spolu s komunitou sestier uršulínok sa rozhodli podporiť prácu sestry Keviny Ekal, OSU v Keni, Nairobi.

Vďaka štedrosti žiakov a rodičov, námahám učiteľov sa v misijnej aktivite „misijný koláč“ s podporou sestier podarilo vyzbierať 2000€ pre prácu sestry Keviny v slume.

Ôsmaci zo základnej školy pripravili pre sestru Kevinu otázky, ktoré ich zaujímali a ako odpoveď sestra poslala tento videopozdrav.

Žiaci tiež preložili slová sestry Keviny:

Ahojte, ako sa máte? Všetkých vás pozdravujem. Aké je to vyrastať na Slovensku? Musí to byť krásne, Slovensko je krásna krajina s krásnymi deťmi, krásne počasie. Všetko sa javí byť fajn.

V prvom rade vám chcem poďakovať, že myslíte na nás v Keni, na náš projekt.

Moje meno je setra Kevina, tak ako sestra Mária, sme z rovnakej kongregácie. Pracujem v slume a staráme sa o matky a deti. Staráme sa o deti, aby mohli chodiť do školy. Snažíme sa im zaobstarať peniaze na školské poplatky. Školy v Keni totiž nie sú zadarmo, ani základná, ani stredná a ani univerzita.

Pracujem v slume s názvom Kibera, ktorý je druhý najväčší slum v Afrike. Žije v ňom viac ako milión ľudí, ktorí nemajú takmer nič. Našou úlohou je chodiť do slumu a pomáhať deťom chodiť do školy. Pomáhame im platiť školné.

Takže, čo robím? Prichádzam do slumu, hľadám deti, ktoré nemôžu chodiť do školy, spíšem ich príbehy a posielam ich ľuďom, ktorý by nám mohli pomôcť zaplatiť školné, aby sme deti mohli poslať deti do školy.

Koľko máte rokov?

Mám 47 rokov. Asi sa vám budem zdať už stará .

Aká je vaša obľúbená farba?

Moja obľúbená farba je fialová, lebo je to farba života. Túžim byť radostná ako táto farba.

Aké je vaše obľúbené jedlo?

Moje obľúbené jedlo je hovädzie. V mojom rodisku sme farmári, aj môj otec je farmár a má kravy. Jeme veľa mäsa a pijeme veľa mlieka, jeme veľa kukurice.

Aké sú vaše záujmy mimo školy?

Baví ma čítať knihy, hrať volejbal, netball (podobné ako volejbal) a behanie.

Ako dlho pomáhate v slumoch?

Okolo 6-7 rokov.

Kedy ste sa stali uršulínkou ?

Sestrou uršulínkou som sa stala pred mnohými rokmi, v roku 1995.

Prečo ste sa stali uršulínkou?

V okolí sme mali sestry, takže keď som mala chuť pridať sa k nim, oslovila som ich.

Máte súrodencov? Ak áno, koľko?

Mám 7 súrodencov. Tri dievčatá a štyroch chlapcov.

Máte vo vašej komunite sestier nejaké zvieratá­?

V našej komunite máme kravy, kačky, sliepky, psy a taktiež máme zajace. Keď budete chcieť, môžem vám poslať nejaké zajace do vašej triedy (smiech).

Od kedy do kedy trvá školský rok?

Školský rok u nás začína v januári. Máme troje prázdniny – v apríli, v auguste a najdlhšie prázdniny sú v novembri – decembri, aby sa žiaci mohli pripraviť na skúšky do ďalšieho ročníka. 

Ďakujem pekne za vašu štedrosť, podporu, vaše milodary pre slum. Pozdravujem vás všetkých a aj vašich príbuzných, rodičov a súrodencov. Povedzte im, že ste v kontakte so sestrou uršulínkou z Kene, Keňa je krásna krajina. Ešte raz ďakujem a Boh nech vás žehná. Ahojte!

sestra Mária, OSU

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Generálna vizitácia

V sobotu 17. februára 2024 naša Slovenská provincia privítala sr. Agathu Lindu Chandru, OSU a o pár dní aj sr. Benignu Kaniu, OSU. Obe sestry k nám prišli z Ríma, z generalátu, na návštevu.

Čítať viac »

Odkrytie Božieho pohľadu a umenie prázdnych rúk

Sestry uršulínky nedávno privítali sr. Veroniku Baráthovú, aby viedla duchovnú obnovu zameranú na identitu ženy a hľadanie Božieho pohľadu na každodenné situácie v zasvätenom živote. Sr. Veronika Baráthová, sa venovala téme “Žena v zasvätenom živote”, kde zdôraznila význam vzťahu s Ježišom a jeho premieňajúci vplyv na všetky ostatné vzťahy.

Čítať viac »

STRETNUTIE REHOĽNÍKOV O UMELEJ INTELIGENCII: AI GETTIN GREADY FOR THE AGE OF AI

V Bratislave sa uskutočnilo pútavé stretnutie rehoľníkov zorganizované sestrami uršulínkami, ktoré sa venovalo téme umelej inteligencie (AI). Viac ako 30 účastníkov sa zišlo, aby sa naučili viac o AI od Martina Krčka, experta na túto oblasť. Prednášky zahŕňali dôležité aspekty ako prečo je AI dôležitá, jej základné fungovanie a možnosti využitia.

Čítať viac »

Návšteva apoštolského nuncia

Uršulínsky kláštor bol prvým sídlom apoštolskej nunciatúry po vyhlásení vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993.
Túto spätosť spojenú s príležitosťou oslavy sviatku Loretánskej Panny Márie v nedeľu 10.12.2023 sme využili k tomu, aby sme pozvali na návštevu súčasného apoštolského nuncia na Slovensku.

Čítať viac »

Uršulínka v slume

Sestra Kevina Ekal, OSU pracuje v druhom najväčšom slume na svete
Naše školy v Trnave spolu s komunitou sestier uršulínok sa rozhodli podporiť prácu sestry Keviny Ekal, OSU v Keni, Nairobi.
Vďaka štedrosti žiakov a rodičov, námahám učiteľov sa v misijnej aktivite „misijný koláč“ s podporou sestier podarilo vyzbierať 2000€ pre prácu sestry Keviny v slume.

Čítať viac »

Stretnutie sestier

Počas jesenných prázdnin sa v komunite v Suchej nad Parnou uskutočnila provinciálna konferencia a tiež mimoriadna provinciálna kapitula. Nakoľko to bola kapitula celej provincie, mali sme príležitosť stretnúť sa takmer všetky a zdieľať naše sesterstvo.

Čítať viac »