Svetové dni mládeže – Lisabon 2023

Dobrodružstvo začína. Aj týmito slovami by sme mohli začať naše zážitky zo Svetových dní mládeže v Lisabone 2023.

Našu skupinu Ursulines Youth Slovakia, teda slovenskú uršulínsku mládež, tvorilo s rôznymi obmenami dovedna 47 členov. A aj vďaka podpore našich sestier a mnohých darcov, sme sa v takomto hojnom počte mohli vydať na našu púť.

Prvá časť výpravy sa vydala na cestu 23. júla 2023, aby ešte na dva dni zavítala do Madridu. Boli sme ubytovaní v telocvični školy Collegio Stella Maris La Gavia. Bola to vynikajúca príprava na to, čo nás čakalo neskôr v Portugalsku. Navštívili sme niektoré významné pamiatky Madridu, ochutnali mexickú kuchyňu, zažili silu modlitby a spoločenstva a následne sme sa 25.júla presunuli do farnosti Codal, Vila Cha v údolí Vale de Cambra v diecéze Porto v Portugalsku. Tu na nás čakalo vrúcne privítanie, na každom kostole farnosti bol poster so slovenskou vlajkou, so znakom Serviam a privítaním v slovenčine. Po spoločnom privítaní si pre nás začali chodiť rodiny, v ktorých sme boli počas nasledujúcich dní ubytovaní. Boli to veľmi emotívne a krásne momenty. Vidieť radosť a štedrosť týchto starších, či mladších rodín, pri ktorých aj naše jazykové obavy hneď opadli. Spoznávali sme kultúru, jazyk, krajinu, zvyky a osobné príbehy ľudí. Spoločne sme sa modlili a zúčastňovali na programe, ktorý bol v popoludňajších hodinách pripravený v meste Porto. V sobotu sme sa stretli so všetkými mladými pútnikmi, ktorí prežívali celý týždeň diecéznych dní v tejto diecéze na spoločnej sv. omši, ktorá bola už dostatočnou predzvesťou veľkej medzinárodnej skúsenosti. V nedeľu sme mali farský deň s rodinami a farníkmi, u ktorých sme boli ubytovaní. Bolo to záverečné slávenie liturgie v Sanktuáriu sv. Antona, spoločný obed, tanec a následne sme sa presunuli do kostola v Codal, kde nasledovala procesia ku cti sv. Jakuba. Nechýbala dychovka a tradičné ľudové zvyky. V pondelok prišla tá chvíľa, kedy sme sa rozlúčili s našimi adoptívnymi rodinami, ktoré zostanú v našich srdciach. Sú pre nás príkladom otvorenosti, štedrosti a pohostinnosti. Nech je im Pán odmenou za ich veľkodušnosť.

Po ceste do Lisabonu sme sa zastavili na mariánskom pútnickom mieste vo Fatime. Navštívili sme dom sv. Hyacinty a Františka a tiež sestry Lucie. O 15.00 sme mali spoločnú medzinárodnú svätú omšu za prítomnosti desaťtisícov veriacich. Vo večerných hodinách začínalo naše lisabonské dobrodružstvo. Aké prekvapenie sa zračilo na našich tvárach, keď nám pri registrácií povedali: „Ste ubytovaní v mercade!“ Z našich jazykových znalostí sa nám hneď vybavilo nejaké nákupné centrum, z ktorého sa napokon vykľula ozajstná tržnica 😊 Tam naše prekvapenie však ani zďaleka nekončilo. Otvorené sprchy z výhľadom ako na vatikánsku baziliku sme si až do tejto chvíle istotne nevedeli predstaviť. Lámali sa naše limity a komfortná zóna každým okamihom ďalšieho dňa. Neuberalo nám to však na atmosfére týchto dní. Vidiac státisíce mladých z celého sveta, zaregistrovaných bolo 182 krajín, ako kráčajú k spoločnému cieľu, spievajú piesne, kľačia na kolenách, tancujú a tešia sa zo spoločných chvíľ, ako aj z prítomnosti Boha a sv. Otca, to prekrylo všetky naše limity. Páľavu portugalských dní sme zakúšali aj na našich slovenských katechézach, ktoré boli veľmi starostlivo a kreatívne pripravené, za čo ďakujeme slovenskému tímu. Mali sme tú milosť tak na uvítacom ceremoniály, ako aj na modlitbe krížovej cesty byť v miestach, kde bezprostredne pri nás prechádzal sv. Otec. Dojatie a slzy, ktoré zo sekundových chvíľ videnia sv. Otca naživo zaliali tváre mladých boli pre každého z nás povzbudením a uistením, že každé prekážky majú svoj zmysel a stoja za to.

Putovanie na večernú vigíliu a záverečnú sv. omšu sme si poctivo odputovali vo viac ako 4 hodinách a isto viac ako 13 kilometroch. O teplote v stupňoch Celzia radšej pomlčíme, ale v niektorých okamihoch sme mali pocit, ako by tá teplota dosahovalo nedosiahnuteľné 😊

Sme povzbudení slovami a prítomnosťou nášho sv. Otca, ktorý nás neustále povzbudzoval: Nebojte sa! Odvahu! Veríme, že nás táto skúsenosť posilnila tak po fyzickej, psychickej, ale najmä duchovnej stránke a bude pre nás impulzom do ďalších dní života. Ďakujeme veľmi pekne za to, že ste nás sprevádzali svojimi modlitbami. Veríme, že čo to z atmosféry uvidíte aj našich fotkách 😊

Svedectvá účastníkov

„Keď mi kamarátka hovorila o svetových dňoch mládeže a volala ma, dlho som odmietala. Som introvert a predstava toho, koľko ľudí tam bude ma desila. Zlom pre mňa nastal v decembri, keď sestra Jana Pavla spomenula, že aj uršulínky sa s mládežou chystajú na svetové dni mládeže a majú ešte voľné miesta, no treba sa rozhodnúť rýchlo, aby sme vedeli čo najrýchlejšie kúpiť čo najlacnejšie letenky. Po mojom niekoľkomesačnom odmietaní som sa zrazu za dva dni rozhodla, že idem. Niečo vo mne sa pohlo a naplnil ma pocit, že je to dobrý nápad a má to tak byť. „Nie si nervózna? Nebojíš sa? Aké máš očakávania?“ dostala som otázky pár dní pred odletom. Napriek mojej pôvodnej obave z veľkého množstva ľudí, do ktorej by sa za normálnych okolností primiešal aj stres z toho, že v skupinke, s ktorou budem cestovať v podstate nikoho nepoznám, som zostala pokojná. Cítila som, ako ma Boh volá na dobrodružstvo a všetko, čo musím urobiť ja, je zbaliť sa a veriť mu. Nepremýšľala som veľmi nad tým, čo a ako tam bude, nemala som očakávania, len som sa nechávala viesť jeho volaním. A realita svetových dní mládeže? Bolo to krásne, silné, čarovné... a miestami veľmi náročné. Prišli chvíle, kedy sme boli nevyspatí, unavení, hladní a museli sme prekonať samých seba. A práve v tých chvíľach nás Boh držal za ruku a viedol nás až tam, kam by sme my sami nikdy neprišli, cez Božiu milosť sme zvládli veci, na ktoré sme boli prislabí. Aj svätý otec niekoľkokrát opakoval, aby sme sa nebáli a s odvahou vykročili, a presne toto si so sebou zo svetových dní odnášam. S Bohom môžeš snívať, s Bohom môžeš zvládnuť nemožné, ak mu otvoríš svoje srdce a necháš ho v ňom konať. On ťa ponesie, keď už nebudeš vládať...“
SDM
„Hoci už prešiel takmer týždeň od nášho príchodu domov, stále sa v spomienkach s láskou vraciam k tomu čo sme všetci spolu cez SDM prežili. Cítim veľkú vďačnosť za túto príležitosť, za to, že som tam mohla byť aj ja, a aj za všetkých, ktorí boli s nami. ♡ A aj keď sa občas naskytli ťažšie chvíle, cítim, že ma to veľmi posunulo a nakoniec aj posilnilo.“
SDM

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Generálna vizitácia

V sobotu 17. februára 2024 naša Slovenská provincia privítala sr. Agathu Lindu Chandru, OSU a o pár dní aj sr. Benignu Kaniu, OSU. Obe sestry k nám prišli z Ríma, z generalátu, na návštevu.

Čítať viac »

Odkrytie Božieho pohľadu a umenie prázdnych rúk

Sestry uršulínky nedávno privítali sr. Veroniku Baráthovú, aby viedla duchovnú obnovu zameranú na identitu ženy a hľadanie Božieho pohľadu na každodenné situácie v zasvätenom živote. Sr. Veronika Baráthová, sa venovala téme “Žena v zasvätenom živote”, kde zdôraznila význam vzťahu s Ježišom a jeho premieňajúci vplyv na všetky ostatné vzťahy.

Čítať viac »

STRETNUTIE REHOĽNÍKOV O UMELEJ INTELIGENCII: AI GETTIN GREADY FOR THE AGE OF AI

V Bratislave sa uskutočnilo pútavé stretnutie rehoľníkov zorganizované sestrami uršulínkami, ktoré sa venovalo téme umelej inteligencie (AI). Viac ako 30 účastníkov sa zišlo, aby sa naučili viac o AI od Martina Krčka, experta na túto oblasť. Prednášky zahŕňali dôležité aspekty ako prečo je AI dôležitá, jej základné fungovanie a možnosti využitia.

Čítať viac »

Návšteva apoštolského nuncia

Uršulínsky kláštor bol prvým sídlom apoštolskej nunciatúry po vyhlásení vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993.
Túto spätosť spojenú s príležitosťou oslavy sviatku Loretánskej Panny Márie v nedeľu 10.12.2023 sme využili k tomu, aby sme pozvali na návštevu súčasného apoštolského nuncia na Slovensku.

Čítať viac »

Uršulínka v slume

Sestra Kevina Ekal, OSU pracuje v druhom najväčšom slume na svete
Naše školy v Trnave spolu s komunitou sestier uršulínok sa rozhodli podporiť prácu sestry Keviny Ekal, OSU v Keni, Nairobi.
Vďaka štedrosti žiakov a rodičov, námahám učiteľov sa v misijnej aktivite „misijný koláč“ s podporou sestier podarilo vyzbierať 2000€ pre prácu sestry Keviny v slume.

Čítať viac »

Stretnutie sestier

Počas jesenných prázdnin sa v komunite v Suchej nad Parnou uskutočnila provinciálna konferencia a tiež mimoriadna provinciálna kapitula. Nakoľko to bola kapitula celej provincie, mali sme príležitosť stretnúť sa takmer všetky a zdieľať naše sesterstvo.

Čítať viac »

Svetové dni mládeže – Lisabon 2023

Dobrodružstvo začína. Aj týmito slovami by sme mohli začať naše zážitky zo Svetových dní mládeže v Lisabone 2023.
Našu skupinu Ursulines Youth Slovakia, teda slovenskú uršulínsku mládež, tvorilo s rôznymi obmenami dovedna 47 členov. A aj vďaka podpore našich sestier a mnohých darcov, sme sa v takomto hojnom počte mohli vydať na našu púť.

Čítať viac »

Rím – Brescia – Desenzano

V utorok večer, netušiac, čo nás všetko čaká, sme sa stretli celá pútnická skupinka v bratislavskom kláštore, aby sme hneď v skorých ranných hodinách mohli odísť do Ríma. Symbolika sa nezaprela hneď na začiatku. Na túto púť sa prihlásilo presne jedenásť dievčat. Presne toľko spoločníčok zobrala so sebou sv. Uršuľa na jej púť. Sprevádzali nás štyri sestry a páter Jakub Garčár (SJ).

Čítať viac »

Vďačnosť za probáciu

Keď sa zamyslím nad uplynulým polrokom života, tak sa v mojej hlave vynorí slovo vďačnosť. Čím je tento polrok taký jedinečný? Žijem v atypických podmienkach. Mám čas myslieť a tešiť sa. Študovať, obdivovať krásu, spoznávať, veľa načúvať a modliť sa. Nie všetko je celkom ideálne, ak by bolo, to by som už nebola na tomto svete. Trápim sa s angličtinou a vyjadrovanie mojich myšlienok, často filozoficko-psychologicko-etických, mi dá občas riadne zabrať.

Čítať viac »

Duchovná obnova v Bojničkách

Pannu Máriu v Lukášovom evanjeliu sme mali možnosť spoznávať v dňoch 28. – 30. 4. 2023 v Bojničkách.
Duchovnej obnovy sa zúčastnilo 12 mladých žien a tri sestry. Víkendom nás sprevádzal Jakub Garčár, SJ.

Čítať viac »